08.12.2022
Srečku Mlačniku nagrada za življenjsko delo


Po 27. letih uspešnega vodenja KDS Črneče, je bivši direktor doma, Srečko Mlačnik, s ponosom prejel nagrado za življenjsko delo na področju socialnega varstva v letu 2022.

V regijskem in širšem okolju je glavnino delovnega in profesionalnega življenjskega poslanstva prepoznavno udejanjal na področju socialnega varstva s sodelovanjem z različnimi socialnovarstvenimi organizacijami, kar je nedvomno prispevalo k razvoju in kakovosti izvajanja socialnovarstvenih storitev in socialnovarstvenih programov v različnih okoljih in skupnostih ter z različnimi ranljivimi ciljnimi skupinami. Srečko Mlačnik je pri svojem strokovnem delu znal in zmogel metode dela na področju psihologije povezati s socialno delavskimi koncepti in metodami dela ter jih udejanjati tako v okviru izvajanja institucionalnega varstva starejših in pomoči na domu kot tudi v konkretni praksi in okolju socialnega dela. Koroški dom starostnikov, ki ga ni zapustil, je vpet tudi v izvajanje različnih evropskih projektov. O nagradi je dejal, da jo je sprejel ponosno, bil je je vesel, saj je dom starostnikov kot zavod vodil 27 let, ta pa si je ustvaril ime v širšem prostoru. Bil je prisoten tudi v drugih inštitucijah, kjer je deloval kot član upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, Socialne zbornice kot član strokovnega sveta, zato je postil vidno sled na področju socialnega varstva v Sloveniji, poudaril pa je še, da je nagrada tudi odraz dela njegovih sodelavcev v domu.  

Zagon njegovemu strokovnemu delu predstavljajo socialne inovacije. S številnimi novostmi in izboljšavami na področju varstva starejših, je pustil svoj strokovni in osebni pečat v Koroškem domu starostnikov in tudi širše, saj so se iz njegovih primerov dobrih praks učile mnoge druge organizacije v regiji in širše. Srečko Mlačnik je poudaril, da je KDS v dobri kondiciji in da takšen tudi ostane z vsemi novimi pridobitvami, tudi Centrom na Ravnah Kora in še s čim. S tem bo le še utrdil svoj primat na Koroškem. S svojo stroko psihologije ostaja v KDS, prav tako v skupnosti socialnih zavodov, je pa tudi član komisije za dolgotrajno oskrbo. 

IF