14.11.2022
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni


 

Svetovni dan sladkorne bolezni je največja kampanja osveščanja o sladkorni bolezni po vsem svetu. Sladkorna bolezen je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Poznamo več tipov sladkorne bolezni. Najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima približno 90 odstotkov vseh oseb s to boleznijo.

Na letošnji, že 13. nacionalni konferenci o sladkorni bolezni izpostavljajo, kako je za čimbolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima na voljo verodostojne, razumljive informacije, ter da ga podpiramo pri razvoju veščin, s katerimi življenje s sladkorno boleznijo teče čimbolj gladko. Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja ob ozaveščanju tudi, kaj je treba storiti, za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni. Število oseb z na novo odkrito  sladkorno boleznijo se je v  letu 2021 in 2022 izjemno  povečalo, kar opažajo tudi v drugih  državah. Janez Lavre, zdravnik iz diabetološke ambulante v SB Slovenj Gradec je poudaril, da sladkorna bolezen traja celo življenje, zdravljenje je kompleksno in zahteva posameznikovo polno sodelovanje, pogosto pa tudi sodelovanje njegovih bližnjih. Najhujše primere, ko trebušna slinavka izloča premalo inzulina, ga je treba nadomeščat, blažje in milejše oblike uravnavajo s tabletami ali z zdravili za enkrat tedensko aplikacijo, na voljo pa imajo tudi sodobna zdravila, ki pomagajo, da čim kasneje bolnik dobi inzulin in imajo vrsto drugih pozitivnih učinkov na srčno mišico, ledvice in ožilje. Sicer pa priporočajo upoštevanje dietnih navodil, redno obiskovanje referenčnih ambulant in kontrolo sladkorja v krvi vsaj enkrat letno.

Do leta 2030 bo za sladkorno boleznijo trpela ena od devetih oseb. Zdravstveni delavci bodo za zagotavljanje najboljše možne oskrbe še bolj obremenjeni. Za večjo podkovanost, kako se izogniti bolezni, je zelo pomembno izobraževanje, saj več kot 90% oskrbe pri sladkorni bolezni izvaja bolnik sam.

 

IF