11.11.2022
Tudi batereije rade zagorijo

Podjetje Avto center Ravne je skupaj z Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev danes, v sredo, 9. novembra 2022, organiziralo pomemben izobraževalni dogodek na temo varnega ravnanja ob požaru baterij. Poleg poučnega predavanja so bili slušatelji deležni prikaza gašenja različno napolnjenih baterij, prikaza oživljanja z defibrilatorjem in možnost preizkusa oz. učenja na lutki, prikaza gospodinjske plinske eksplozije in gašenja, predstavljena pa je bila tudi varnost e-vozil. Dogodek je zaokrožila dobrodelna nota – podjetje Avto center Ravne je namreč podarilo kar dva defibrilatorja, ki bosta v uporabi v Občini Ravne na Koroškem – pri novem Vrtcu Ravne na Koroškem ter na sedežu podjetja Avto center Ravne.

Kot sta v uvodnem nagovoru dejala organizatorja, direktor podjetja Avto center Ravne Peter Stočko in Miran Korošak, predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev, je bil današnji dogodek eden prvih tovrstnih v regiji in izjemnega pomena za promocijo ter širšo ozaveščenost o varni uporabi baterij.

Predavatelj Tomaž Ažbe iz Gasilske Brigade Ljubljana je okoli 50 prisotnih slušateljev poučil o pogostih vzrokih za nastanek požara in kako ob njih ravnati. Litij-ionske baterije se nahajajo v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, igračah, v orodju, električnih skirojih, kolesih, pa seveda tudi v električnih in hibridnih vozilih. Zaradi vedno bolj razširjene uporabe je zato zavedanje in pravilno ravnanje nujno. »Najpogostejši vzroki za nastanek požara litij-ionskih baterij so: nepravilno polnjenje, mehanske poškodbe, neustrezno shranjevanje, nekakovostni materiali, tehnične okvare ... Potrebna je previdnost pri njihovi uporabi, polnjenju in shranjevanju. Naprav z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionskih baterij ne smemo poškodovati, jih odpirati, stiskati, po njih udarjati ali jih izpostavljati padcem, pomembno je, da so baterije in polnilni kabel, polnilnik in kontakti nepoškodovani, po možnosti pa uporabljamo le tisto opremo, ki jo priloži proizvajalec. Odsvetovano je polnjenje brez nadzora, priporočeno pa shranjevanje pri sobni temperaturi.« Požar na litij-ionskih baterijah je težko pogasiti. Pride lahko tudi do eksplozij posameznih baterijskih celic, pomembno pa je hlajenje. Če zagori vozilo na električni pogon, je pomembno, da ga ugasnemo, odstranimo elektronski ključ, se umaknemo na varno razdaljo, pokličemo na številko 112 in poudarimo, da gori vozilo na električni pogon, povemo tudi tip vozila in počakamo do prihoda gasilcev ter upoštevamo njihova navodila. Najpogostejši vzroki požarov pri električnih in hibridnih vozilih so prometne nesreče, napake v proizvodnji, pa tudi parkiranje v garažnih prostorih, ki so pretesni, vplivajo na hitrejši razvoj požara. Gasilni aparati so primerni za gašenje začetnih požarov.

Primož Krajnc, član Koronarnega kluba Mežiške doline, je udeležencem predstavil postopek oživljanja z defibrilatorjem, na lutki pa so se učili tudi prisotni. »Temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja sta ključnega pomena za reševanje življenj, v medijih pa vseeno premalo izpostavljena,« je dejal Krajnc in pohvalil organizatorja, ki sta tako pomembno temo umestila v današnji dogodek. »Vsak dan v Sloveniji doživi srčni zastoj 10 ljudi. Uspešnost je med 11 in 12 % – da se vrnejo v življenje enaki, kot so bili prej.«Na Koroškem imamo trenutno 183 javno dostopnih defibrilatorjev, z današnjim dnem pa smo bogatejši za še dva. Podjetje Avto center Ravne je namreč v duhu družbene odgovornosti podarilo dva nova defibrilatorja, ki bosta v uporabi v Občini Ravne na Koroškem. Prvega je prevzela ravnateljica Vrtca Ravne na Koroškem, Mateja Hovnik, saj bo nameščen v novi enoti vrtca na Ravnah. Drugi pa se bo nahajal na sedežu podjetja Avto center Ravne, kot ambasador pa je bil izpostavljen Albin Razdevšek, gospod z novim srcem, ki je z udeleženci tudi delil svojo življenjsko izkušnjo.Na dogodku so bili prisotni tudi ambasadorji dogodka: poslanka državnega zbora Alenka Helbl, župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, župan občine Prevalje dr. Matic Tasič, župan Občine Mežica Dušan Krebel in podžupan občine Dravograd Anton Preksavec. Izobraževalni dogodek sta popestrila glasbenika Nastja Gabor in Luka Basi.