28.10.2022
Seja Razvojnega sveta Koroške regije

Kot je bilo poudarjeno na 2. Redni seji Razvojnega sveta Koroške regije in 1 redni seji sveta koroške regije v Mežici, so kohezijska sredstva namenjena projektom, ki so v dobro celotni evropski uniji in ne le posamezni državi in zato so imeli predlagatelji programa v Sloveniji kar nekaj izzivov. Več pa Matjaž Dragar služba vlade rs za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Denar se bo razdelil po 6 večjih področjih - spodbujanje inovacij, zelena okolju prijaznejša  nizkoogljična evropa, bolj povezana evropa z izboljšanjem mobilnosti, družbena evropa z izvajanjem evropskega stebra pravic, evropa bližje državljanom in nova točka 6 - sklada za pravični prehod.

Sama razdelitev denarja v Sloveniji bo šla po formuli delitve in glede na število prebivalstva, kar dejansko pomeni, da bo vzhodna regija pod katero spada tudi koroška, dobila okoli 65 % sredstev. Sredstva za občine se zagotavljajo preko javnih razpisov in teritorialnih pristopov. 

Programsko obdobje od leta 2014 do leta 2020 so pri regionalni razvojni agenciji za koroško ocenili kot zelo uspešno. Vseh 12 slovenskih regij je skupaj prejelo nekaj čez 500 milijonov evrov s katerimi so financirali 218 projektov. V vzhodni kohezijski regiji, kamor spada tudi Koroška, je bilo sofinanciranih 154 projektov v skupni vrednosti 326 milijonov evrov. Samo na koroškem pa je bilo sofinanciranih 26 projektov, ki so dobili preko 20 milijonov evrov.