27.10.2022
Kmetica leta 2022 je Majda Sinreih

Častni naziv so nadeli Majdi Sinreih, Ramšakovi s Kozjaka pri Mislinji, znani tudi kot ljudska pevka Bršljanka. Sinoči na poti domov je povedala, da je bila nad izborom komisije presenečena, a presrečna: „Res je lepo, spremljale so me kmetice iz Mislinjske, Mežiške in Dravske doline. Menim, da si to priznanje zaslužijo vse kmetice in ženske s podeželja, vse so dobre varovalke (zaščitnice, op. p.) naše drage zemlje, lepe narave … Kmečka žena veliko pripomore k razvoju podeželja.“

Majda, drugorojenka med tremi sestrami, je bila določena za prevzemnico na visokogorski kmetiji. Zelo rada je brala knjige, čeprav je bil čas za branje le ponoči. Z danes pokojnim možem sta kmetovala na gorsko ekološki kmetiji vse do leta 2010, ko sta posest predala sinu. Majda je bila vsa leta aktivna tudi na mnogih drugih področjih.

Vseslovensko srečanje z izborom prireja Zveza kmetic Slovenije, v katero je vključenih več kot 6500 članic, ki delujejo v društvih. Odvil se je že 20-ti izbor po vrsti, tradicionalno v Zagorju ob Savi. Vse kandidatke so se v življenju srečevale z lepimi in težkimi trenutki, ki pa niso omajali njihove volje za delo na kmetiji, skrbi za družino in dobrodelnosti v domačem okolju in širše. Majda Sinreih je prva kmetica leta v Društvu kmetic Mislinjske doline, zato je veselje izrazila tudi predsednica društva Jožica Jeromel. Tudi novi kmetici leta je krovna stanovska organizacija zaupala pomembno nalogo: promovirati poklic kmetice in kmečkega stanu.

Marjeta Šteharnik s kmetije Zorman iz Pameč je leta 2018 nosila prestižno lovoriko mlade kmetice leta Slovenije.