20.10.2022
Na Muti slovesno predali namenu večnamensko dvorano Kinhofen


Včeraj je bil na Muti poseben dogodek, ki ga je z obiskom počastil tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Skupaj z županom občine Muta, Mirkom Vošnerjem sta prerezla trak nove kulturne dvorane Kinhofen, na katero so občani Mute čakali že več desetletij.

Z ureditvijo velike dvorane za koncerte in druge prireditve so na Muti zaključili večletno obnovo graščine Kienhofen, skupno vredno okoli 2,3 milijona evrov z DDV, samo dvorana je stala 500 tisoč evrov. Nekdaj plemiški dvorec iz leta 1510, ki je tudi kulturni spomenik, je občina v nekaj letih v celoti obnovila, so ga tudi energetsko obnovili. Sedaj so v njej prostori občinske uprave, knjižnica, krajevni urad, prostore so pridobila tudi društva. Občina je v njej uredila prostore kovaško livarskega muzeja, nove prostore za gasilski muzej pa so uredili v pritličju s prizidkom, kjer je tudi dvigalo. V zgornjih prostorih pa je velika kulturna dvorana za prireditve. Pridobitev dvorane je pravi praznik za občane Mute, saj pomeni prostor srečevanja domačih kulturnikov in vabljenih umetnikov. 

Predsednik Borut Pahor, ki je bil slavnostni govornik,  je na Muti izrazil zadovoljstvo ob tem, kar je videl in slišal ter pozval k dialogu, razumevanju, spoštovanju in solidarnosti. Orisla je pomen razvoja v lokalnih skupnostih za različne prebivalce, kar župani dobro znajo. Poudaril je, da veliko videl v zadnjih desetih letih, ko je kot predsednik obiskal 182 slovenskih občin. Pozval je k sodelovanju ob tem, ko je izrazil tudi negotovost ob energetski krizi, ki bo zagotovo sprožila tudi recesijo, omenil je tudi vojno v Ukrajini, ki bo trajala zelo dolgo in nihče ne ve, kaj bo prinesla. Vendar je predsednik Pahor optimističen, če bo sodelovanje in povezovanje, se ni bati. 

"Če smo dovolj povezani, bomo vse premagali", je sporočilo Boruta Pahorja njegovemu nasledniku, naslednici.

IF