13.10.2022
Začenja se cepljenje proti gripi



Na Koroškem so na NIJZ Območni enoti Ravne in v zdravstvenih domovih že prejeli cepivo proti gripi INFLUVAC TETRA. Cepljenje se torej začenja, Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, danes začenjajo s cepljenjem proti gripi. Cepijo pred zdravstvenim domom v modrem kontejnerju, po že ustaljenem urniku. Tudi danes od 14. do 16. ure, oziroma po predhodnem naročilu na telefonsko številko 031-393-112.Odločili so se tudi za izredno cepljenje proti gripi, ki bo to to soboto 15.oktobra od 8. do 12. ure. Posebej ga priporočajo vsem nad 65 let in kroničnim bolnikom, saj je dokazano, da je v primeru bolezni njen potek dosti milejši, je povedal Miha Lavre, dr. med. specialist družinske medicine v ZD Slovenj Gradec. Pojasnil je tudi, da je združljivo cepljenje proti gripi s cepljenjem proti covid-u. 

Cepljenje v ZD Slovenj Gradec poteka vzporedno z cepljenjem proti covidu. Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

 Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila:

  • • če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma,

  • • temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav,

  • • najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je lahko pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni...) uspešnost cepljenja nižja.

IF