04.10.2022
Črjanske pravljice poslušalo več tisoč poslušalcev

novim glasbenim delom z naslovom Črjanske pravljice je Prvi program Radia Slovenija počastil 55.obletnico oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Gre za suito za simfonični orkester in soliste, programsko zasnovana pa je na lokalni mitologiji Črne na Koroškem, ki jo je po Vinku Möderndorferju priredil Rok Andres, idejno pa zasnoval dr. Tomaž Simetinger.
Avtor simfonične suite za orkester je skladatelj Lojze Kranjčan. V Črni so v nabito polni dvorani Kulturnega doma nastopili Simfonični orkester RTV Slovenija, solistka Zvezdana Novaković in Maroltovke z Jasno Žitnik Remic.
Zgodbe je pripovedoval dr. Tomaž Simetinger, dirigiral je Lojze Krajnčan.

 

Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi že 55 let vsak torek nagovarja poslušalke in poslušalce Prvega programa Radia Slovenija z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Avtorica oddaj zadnjih let je Nika Rožanc, urednica pa mag. Simona Moličnik, ki trdi: »Ljudska glasba ni nekaj, kar bi nam bilo všeč samo po sebi, zaradi glasbene lepote. Ljudska glasba ima v sebi mnogo več. Ima zvok in izraz, ki potujeta skozi stoletja in sta vgrajena v naš genski kod. V teh vsebinah se zelo preprosto, a hkrati tako kompleksno razgrinjajo skrivnosti in modrosti življenja. Poznavanje in razumevanje duhovne kulture preteklega nas ne le bogati, temveč nam pomaga razumeti družbena, kulturna in umetniška prepletanja sedanjosti.«

Skozi glasbeni izraz so se odstrle zgodbe o Žal ženah, Kralju Matjažu, Jagi babi in druge. Pripovedoval jih je etnolog in kulturni antropolog, domačin, Čerjan, dr. Tomaž Simetinger. Prireditev je bila predvajana v živo na Prvem programu Radia Slovenija, tako da so Črjanske pravljice odmevale v številnih domovih doma in v tujini.