03.10.2022
Osrednja proslava ob 100. obletnici priključitve Libelič k matični domovini


Več sto gostov in domačinov se je zbralo na osrednji proslavi ob 100. obletnici priključitve Libelič k matični domovini, ki so s tem počastili praznovanje libeliške domoljubnosti, za vedno zapisane v zgodovini. Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 100. obletnici priključitve Libelič k matični domovini poudaril, da na kraj Libeliče in njegove ljudi niso ponosni samo Korošci, ampak vsa Slovenija. Po njegovih besedah so Libeliče prepričljiva ilustracija našega nacionalnega zavedanja in neomajnosti, da uveljavimo svoja pravična stremljenja.

Celo 100 let kasneje se ne moremo nehati čuditi sicer precej redkemu zgodovinskemu dejstvu, kako so si tedaj preprosti ljudje navkljub nenaklonjenim okoliščinam, domačim in mednarodnim, z železno voljo izborili pravico do priključitve k matičnemu narodu.
Gre za tako posebno epizodo, da ji težko najdemo primerjave v naši, evropski in celo svetovni zgodovini. Predsednik Pahor je poudaril še, kako smo Slovenci postopno postajali vse bolj suveren narod, ki je danes del evropske družine.

V 100 letih se je po tem za krajane Libelič in za vse nas Slovence marsikaj spremenilo.Kot jsem dejal, ne zlahka in ne brez žrtev, a zavoljo njih se je spremenilo vendarle na bolje, na bolj svobodno in bolj pravično. Ustanovili smo si državo, jo sami vojaško ubranili, dosegli smo mednarodno priznanje, postali smo enakovreden član evropske družine, Evropske unije, s članstvom v Natu smo si utrdili suveren položaj aktivne članice razvitega in demokratičnega zahodnega sveta, k čemur smo vselej stremeli. V tem času so se popravljali in izboljševali tudi odnosi z našimi sosednjimi narodi in državami. Z veseljem lahko ugotovim, da Slovenija hkrati ni nikoli imela tako dobrih in prijateljskih medsosedskih odnosov z vsemi štirimi sosednjimi državami in narodi, kot jih ima danes.
V tem duhu, v duhu sosedstva, prijateljstva, v evropskem duhu sprave je pred dvema letoma na najino pobudo z avstrijskim zveznim predsednikom in prijateljem Van der Bellnom v Celovcu prvič v stoletni zgodovini potekala skupna obeležitev koroškega plebiscita.“

V luči širšega svetovnega dogajanja pa je dodal, da je kljub vedremu pogledu na naše zgodovinske dosežke kot predsednik republike dolžan ponoviti opozorilo, ki ga daje vse od začetka ruske agresije v Ukrajini. To pa je, da pred nami niso običajni časi in običajni problemi, je poudaril Borut Pahor.

Številne zbrane so v Libeličah na današnji slovesnosti nagovorili tudi minister Aleksander Jevšek, do nedavnega županja občine Dravograd Marijana Cigala in predsednik krajevne skupnosti Libeliče Jože Pšeničnik. Že 100 let nazaj so Libeličani dokazali, da so bolj kot meje pomembni ljudje.

IF