22.09.2022
Odprtje Parka urbanih športov Slovenj Gradec 

 Slovenj Gradec bo od tega petka bogatejši še za en zgledno urejen javni prostor, namenjen vsem generacijam občank in občanov. Ob bazenskem kompleksu AQUALATIO bo vrata odprl še Park urbanih športov Slovenj Gradec.  

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler bo Park urbanih športov namenu uradno predal v petek, 23. septembra 2022, ob 10. uri. Odprtju ob bazenskem kompleksu AQUALATIO (Kopališka ulica 17, Slovenj Gradec) bo sledilo pestro dogajanje s predstavitvami raznolikih možnosti uporabe novega javnega prostora, namenjenega športu, rekreaciji, kakovostnemu preživljanju prostega časa ter druženju in povezovanju generacij. 

Tako kot bazenski kompleks je tudi Park urbanih športov Mestna občina Slovenj Gradec uredila v sklopu projekta Sanacija degradiranega območja Mercator – gradnja zimskega bazena in urbanega parka, sofinanciranega s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Iz sklada je Mestna občina Slovenj Gradec pridobila 320 tisoč evrov, preostala sredstva, potrebna za realizacijo projekta, katerega ocenjena vrednost znaša nekaj manj kot pol milijona evrov, pa je zagotovila iz proračunskih sredstev.  

Medgeneracijskemu druženju namenjen Park urbanih športov Slovenj Gradec, ki se razteza na 2.529 kvadratnih metrih, je trenutno po velikosti in vsebini največji tovrstni objekt v Sloveniji ter odgovarja na najnovejše trende s področja urbanih športov.  

Rolkarji oziroma »skejterji«, katerih kultura je v Slovenj Gradcu močno prisotna vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja, se bodo razveselili novega rolkarskega poligona (»skate parka«), velikega kar 1.400 kvadratnih metrov. Vsi, ki imajo radi vožnjo na druge vrste koleščkih ali kolesih bodo navdušeni nad grbinastim kolesarskim poligonom – »pump trackom«, predstavniki starejših generacij pa bodo verjetno v največji meri uporabljali postaje za vadbo (fitnes) na prostem. Glede na to, da najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret prihaja iz mestne občine Slovenj Gradec in je tudi njena častna občanka, ne preseneča, da je športno plezanje v Slovenj Gradcu med najbolj priljubljenimi športi. Tako so se v slovenjgraški občinski upravi odločili, da v novi Park urbanih športov umestijo tudi balvansko steno, ki so jo zasnovali v sodelovanju z Alpinističnim klubom Slovenj Gradec.  

Park urbanih športov Slovenj Gradec skupaj z bazenskim kompleksom AQUALATIO nedvomno pomeni veliko obogatitev ponudbe za občanke in občane ter obiskovalce Slovenj Gradca, sploh za vse tiste, ki se zavedajo pomena zdravega življenjskega sloga, rekreacije ter aktivnega preživljanja prostega časa. 

Park urbanih športov Slovenj Gradec bo uporabnikom na voljo brezplačno.