31.08.2022
SB Slovenj Gradec zaradi izgube z ukrepi v sanacijo


Kot smo na Koroškem radiu že večkrat poročali, je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec v prvih sedmih mesecih leta poslovala z izgubo, direktor bolnišnice Janez Lavre pa je pojasnil tudi razloge zanjo. Tokrat so se s poslovanjem seznanili tudi člani sveta zavoda bolnišnice in vodstvu naložili ukrepe za uravnoteženje financ. 

Zguba Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v prvih sedmih mesecih letos znaša 3,5 milijona evrov, vodstvo pa mora do septembrske seje sveta zavoda pripraviti program ukrepov za uravnoteženo poslovanje. Predsednik sveta zavoda Primož Stošicki je izrazil zaskrbljenost zaradi razkoraka med prihodki in odhodki. Dejal je, da skrbno spremljajo tako prihodke kot odhodke, naloge, ki so jih usmerili v vodstvo, pa so v smeri uravnoteženja financnega stanja. 

Na primanjkljaj v prihodkih je vplivala nižja realizacija delovnega programa od načrtovanega, izvedbo je je v prvih treh mesecih letos še oviralo obvladovanje okužb s covidom-19. Prav tako, kot je poudaril Lavre, ni bilo ortopedskih operacij, ki bolnišnici prinašajo več prihodkov, sedaj se položaj že izboljšuje. Prav tako je bolnišnica obremenjena s podražitvami zdravil v splošnem za okoli 25 odstotkov, podražili so se antibiotiki, še posebej pa cene energentov. Pri poslovanju bolnišnice se je poslabšala tudi likvidnost, konec julija je imela za 3,9 milijona evrov zapadlih neplačanih obveznosti. Zato pa mora vodstvo do naslednje seje sveta zavoda pripraviti analizo stroškov in program sanacije. Zaskrbljenosti del sveta zavoda izrazil tudi glede naložbe v novo SPECT-CT kamero, za katero bolnišnica zdaj, kot kaže, ne bo prejela sofinanciranja s strani ministrstva za zdravje. Zato bo morala naložbo, ocenjeno na dobre štiri milijone evrov, financirati sama. Direktor Lavre računa, da jo bodo pokrili skozi izvajanje storitev s to napravo. Skrbijo tudi čakalne dobe, ki po covidu lahko vplivajo na prihodke bolnišnice, prav tako tudi plačilo vsega opravljenega programa, meni Lavre.