23.08.2022
Pohorka - sanirali so traso poti Kope - Črni vrh


Na priljubljeni planinski poti na Pohorju Kope – Črni vrh, sta Občina Mislinja in RRA Koroška v okviru kohezijskega projekta Pohorka,  izvedli sanacijo gozdne vlake. Sredi avgusta so sanacijo končali in tako izboljšano namenili pohodnikom. Kaj so morali sanirati, jer za naš radio pojasnil Peter Zajc iz RRA Koroška. Dejal je, da so očistili dobrih 700 metrov trase planinske poti, erozija je opravila svoje in povzročila globoke jarke, kar je pomenila nevarnost za obiskovalce na tem odseku. Projekt Pohorka je omogočil denar za sanacijo. 

Ta del Pohorja od Kop do Ribniške koče je zelo obiskan z nabiralci sadežev in pohodniki, pa tudi z vozili, ki v naravo ne sodijo in je zanje vožnja prepovedana. Za živalske vrste sta izstopajoči grožnji vznemirjanje in drobljenje življenjskega prostora, zaradi stihijskega obiskovanja ter nenadzorovano nabiralništvo. Prostoživeče živali se najbolj odzovejo na obiskovalce, ki se gibljejo izven urejenih poti, zato je upravljanje s zagotavljanjem urejenih poti ukrep za zmanjševanje motenj prostoživečih živali. S hojo/vožnjo izven urejenih poti se povzroča teptanje rastlinskega sloja, kar neredko vodi do erozijskih procesov, vzpostavljajo se nove obvozne poti, kar dodatno širi vplivno območje motenj prostoživečih živali.

Z izvedenimi deli se je popravilo uničeno in za obiskovalce nevarno traso, izboljšalo varnost ter omejilo širjenje novih obvoznih poti. S 27 prekopi, od tega desetimi ojačanimi z lesenimi macesnovimi bruni, se je uredilo odvodnjavanje. Vse obiskovalce pa so naslovili s prošnjo, naj se ne vozijo s prepovedanimi motornimi vozili (npr. štirikolesniki, motorji in motornimi sanmni). Domnevno so ravno te vožnje bile vzrok nastalemu erozijskemu jarku, ki je omogočil spiranje več kot 1.000 m3 prsti kamninske osnove. Le z izogibanjem takšnim dejavnostnim v tem prostoru ter spoštovanjem drugih in narave, bo pot ostala urejena in še naprej omogočala čudovita doživljanja Pohorja.

IF