21.08.2022
Na Prežihovini: na 20. srečanju predstavljenih 20 srečanj

 

Na eni najbolj obiskanih lokacij Koroškega pokrajinskega Muzeja, Prežihovi bajti nad Kotljami, so v vročem poletnem vzdušju 10. avgusta na jubilejnem 20. tradicionalnem srečanju pri Prežihovi bajti z besedo in glasbo obujali spomine na pretekle prireditve na Preškem vrhu na Prežihov rojstni dan in njihove tematike.

Srečanja so se pričela na pobudo dr. Karle Oder leta 2003 ob 110. obletnici Prežihovega rojstva. Prvo srečanje je na pisateljev rojstni dan gostilo Mitja Šipka v vlogi Svetnečega Gašperja, istoimensko monodramo je Šipek ustvaril po Prežihovi noveli Pot na klop.
Letos je recitator Žiga Kristjan Žigon bral izbrane Prežihove manj populane, a nič manj pretresljive črtice, vezane izključno na pisateljev domači kraj. Tako je bilo med drugim slišati črtico o sestrici bratov Kuhar in poučno novelo Jirs in Bavh iz leta 1936. Nastopila je tudi vokalna skupina Smo, kar smo.
Slavnostni govorec dr. Tomaž Rožen, predsednik Prežihove ustanove in ravenski župan je med drugim poudaril, da imajo ljudje, domačini Voranca zelo radi.  "Ugotovimo lahko, da je Prežihova literatura prestala zob časa, preživela je več družbeno političnih sistemov in tako ostaja zapisana vsem bodočim rodovom slovenskega naroda,« je dejal. Nedavno je Prežihova ustanova omogočila prevod Doberdoba v angleščino.