19.08.2022
Zaradi suše manj hmelja


Na območju Mestne občine Slovenj Gradec, ki ga je zelo prizadela poleg suše še letošnja toča, je posledično manj hmelja, ponekod pa ga sploh ni. Slaba letina hmelja je zaradi hude suše tudi v Savinjski dolini. Kot je piojasnila Irena Friškovec, specialistka za področje hmeljarstva, je suša zelo ohromila rast hmelja, na območju MO Slovenj Gradec pa ga na  cca. 100 hektarjih zaradi toče 2. junija, sploh ne bo možno kaj pobrati. 

Zgodnje sorte v Savinjski dolini, kot sta Golding in Aurora, so slabo razraščene, s kratkimi stranskimi poganjki, kar nakazuje manj pridelka in to potrjujejo že prvi obrani nasadi. Kot je dejala Friškovčeva, so pozne sorte lepše oblike, vendar hmeljarje skrbijo visoke temperature še v teh dneh, saj negativno vplivajo na razvoj storžkov. Pridelek bo podpovprečen, prve ocene pa so okoli 30 do 40 odstotkov manj pridelka. Končne ocene bodo podali v začetku septembra, je še povedala strokovnjakinja. 

Posebej pa je hmeljske nasade na območju Slovenj Gradca prizadela junijska toča, zato v Turiški in Tomaški vasi ter na področju Šmartnega hmelja skorajda ne bo, tudi v Podgorju je toča oklestila nasade, ostala je le dobra tretjina pridelka.

IF