19.08.2022
Ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu ne bodo zadoščali


Vlada je sprejela zakon, s katerim želi pomagati gospodarstvu glede subvencioniranja stroškov električne energije in zemeljskega plina, da se morebiti ne bi večje število podjetij znašlo v rdečih številkah ali celo stečajih. Vendar pa na Obrtno podjetniški zbornici Slovenije kljub napovedani podpori, niso povsem zadovoljni. 

Vlada je z zakonom o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina zagotovila s subvencioniranjem 30 odstotkov stroškov električne energije in zemeljskega plina nad dvakratnikom dviga cen. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa ob tem ugotavljajo, da bi se morali kriteriji za dodelitev pomoči popraviti še pred sprejetjem v državnem zboru, da bi bilo do subvencij upravičenih več podjetij, obseg pomoči pa bi moral biti večji. Kot je za naš radio pojasnil predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, Blaž Cvar, so v OZS pričakovali, da bo vlada v podobnem obsegu pomagala tudi večjim odjemalcem. Kriterije bi bilo vsekakor treba popraviti, da bi pomoč dobilo večje število podjetij, ne pa le tisti z dvakratnikom dviga cen. Pričakujejo še, da vlada čim predstavi, na kakšen način bo podjetjem pomagala v prihodnjem letu. Podjetja namreč že sedaj prejemajo pogodbe za leto 2023 in planirajo svoje poslovanje. Ocenjujejo, da tak paket pomoči, kot je predviden v tem letu, ne bo zadostoval za preživetje podjetij v prihodnjem letu, saj se obetajo še višje cene, je poudaril Blaž Cvar. Na vprašanje zakaj takšen kriterij, so prejeli odgovor, da je vlada sprejela ta zakon na podlagi evropske direktive, če bi bil ta kriterij višji, se smatra kot državna pomoč.

Številna podjetja se tako soočajo celo s 6-kratnim povišanjem cen električne energije. V OZS upajo, da bo  vlada držala obljubo in da bo shemo pomoči razširila ter s tem pomagala ohraniti podjetja in delovna mesta. Če ukrepi ne bodo zadostni, bo to zagotovo vodilo v stečaje številnih podjetij in izgubo delovnih mest.

IF