19.05.2022
Izobraževanje na Višjih strokovnih šolah za kakovost in družbeno odgovornost


Višja strokovna šola Slovenj Gradec danes, v četrtek, 19. maja gosti 11. letno konferenco Kakovost v višjih strokovnih šolah z naslovom Izobraževanje za družbeno odgovornost. Gre za redne konference Skupnosti Višjih strokovnih šol Slovenije.

Izobraževalni sistem, še zlasti pa na nivoju višjih strokovnih šol, mora odgovarjati na potrebe gospodarstva oz. delodajalcev v okolju, zato so na konferenci predstavili dobre prakse na področju višjega šolstva in projekt spodbujanja kadrov na višjih strokovnih šolah z zagotavljanjem družbene odgovornosti. Magistrica Katja Dovžak, sekretarka na Min. za izobraževanje poudarja: „ Sodelovanje z delodajalci in zaposljivost študentov, je osnovna poanta višješolskega strokovnega dela“.

Praktični pouk v sodelovanju z delodajalci je velika vrednost za študente, ki vedo, kaj od njih delodajalci pričakujejo in obratno. Kakovost na tem področju uresničujejo tudi na Višji strokovni šoli Slovenj Gradec, direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec, mag. Gabrijela Kotnik je povedala, da so zadovoljni z uspešno prakso, z mentorji delodajalci, ki skupaj oblikujejo kakovostne programe, šole pa se vedno rade učijo druga od druge. Višješolski študenti 40 odstotkov svojega izobraževanja opravijo na terenu, to so tudi bodoči diplomanti, ki na trg dela vstopajo z izkušnjami in delodajalci vedo, kaj pričakovati. Zato so letos prvič opravili razpis za najboljše diplomsko delo, odziv je bil pester, saj se je od 49 šol iz Slovenije odzvalo 18 s predlogi. Strokovna komisija je izbrala najboljše diplomsko delo, ki je last Ines Prater. Iz VSŠ Erudio Ljubljana .

IF