03.05.2022
Ob mednarodnem dnevu svobode medijev - razmere za novinarstvo v Sloveniji so slabe


Društvo novinarjev ob mednarodnem dnevu svobode medijev: Razmere za novinarstvo v Sloveniji slabe, javni radioteleviziji je treba omogočiti normalno delovanje;

 

Ob mednarodnem dnevu svobode medijev v društvu novinarjev Slovenije čestitajo novinarkam in novinarjem, ki so kljub vse bolj sovražnemu okolju, v katerem so v zadnjih letih opravljali svoje delo, ohranili visoke profesionalne standarde, kakovost in neodvisnost. Svoboda medijev in novinarjev je ključna za demokratičen politični proces, kar dokazuje že pogled v soseščino, kjer je bila podreditev medijev eno od glavnih orodij za prevzem in ohranitev na oblasti. Razmere za novinarstvo v Sloveniji so slabe. To kaže tudi novi indeks svobode medijev po svetu, ki je Slovenijo uvrstil na 54. mesto, kar je najslabša uvrstitev, odkar organizacija Novinarji brez meja pripravlja indeks. Od lanskega leta je slovenska svoboda medijev zdrsnila za 18 mest in se uvrstila v kategorijo »problematičnih« držav. Tradicionalni mediji vedno težje financirajo vsebine, ki niso le vaba za klike. Politika, predvsem še aktualna vladajoča, je novinarje hotela zvesti na politične propagandiste, tiste, ki niso hoteli sodelovati, pa je na vse načine diskreditirala. V takšnem okolju ni prijetno biti novinar.

Ob 3. maju preteklo leto je društvo zagnalo kampanjo zbiranja sredstev za Slovensko tiskovno agencijo (STA), v kateri je javnost jasno izkazala, da zahteva neodvisne javne medije. Danes pa se bodo z ostalimi novinarskimi organizacijami zbrali pred RTV Slovenija. Ko je vlada ugotovila, da se STA ne bo vdala, in je za pritisk izčrpala vse, tudi nezakonite možnosti, se je njena pozornost preusmerila na RTV Slovenija. V Društvu novinarjev spomnijo, da smo spremljali smo celo vrsto manevrov, tudi izigravanje zakonodaje, s katerimi je vodstvo najprej obglavilo uredništvo, potem pa nastavilo kadre, ki niso dobili podpore uredništva. Zadnja v seriji potez vodstva, ki želi upravljanje RTV Slovenija podrediti svojim interesom, je uveljavljanje sprememb statuta javnega zavoda, brez resne javne razprave z ustvarjalci programa, katerih uredništva s predlogom razdružujejo. V društvu novinarjev so vodstvo, ki ne uživa zaupanja delavcev, zaradi nepravilnosti že večkrat pozvali k odstopu. Ta poziv ponavljajo tudi danes.

Tudi novinarstvo naj bo konstruktivno. V tem duhu v društvu novinarjev obveščajo, da so ob zaključku projekta Lokalni mediji za boljšo družbo, ki so ga izvajali skupaj z novinarskimi organizacijami in lokalnimi mediji iz regije, objavili analizo spremljanja vsebin in intervjujev z uredniki regionalnih medijev ter iz analize izhajajoča priporočila. Ob svetovnem dnevu svobode medijev ne smemo pozabiti na ta pomemben del medijske krajine, ki slovenski javnosti prinaša lokalne novice in zgodbe.

Drugi projekt pa se nanaša na položaj fotoreporterjev, ki so pred kratkim v okviru društva ustanovili svoj aktiv. Poklic fotoreporterja izginja, uredniki fotografij po uredništvih izginjajo, cena dela pa nenehno pada. Zato so objavili obširen spletni vprašalnik, ki bo podlaga za oblikovanje metodologije za določanje cen, ki bo vsebovala tudi vse skrite stroške tega poklica.  

Društvo še pričakuje do naslednjega 3. maja ukvarjanje z reformo medijske zakonodaje, katere dejanski cilj bo ustvariti sistemski okvir za uspešno delovanje medijev v Sloveniji in z oblikovanjem dolgoročne medijske politike. Za to pa potrebujemo kompetentno vodstvo in ekipo na direktoratu za medije. To so poteze, ki jih je politika napovedala, da jih bodo držali za besedo, pa še dodajajo v društvu novinarjev.