22.04.2022
Danes je svetovni dan Zemlje

Danes je svetovni dan Zemlje, tokrat s sloganom Vlagajmo v naš planet, Zavod za gozdove Slovenije se je ozaveščanju pomena gozdov priključil s promocijo gozdnih učnih poti, 14 jih promovirajo na ta dan, in sicer z dnevom odprtih vrat, obiskovalce bodo z informacijami pričakali strokovni sodelavci zavoda za gozdove.

Naj vas dež ne odvrne, vsako vreme je primerno za hojo, če imate pravo opravo, se odpravite v Podgorje - Zeleno pot z zgodbo, kjer vas čakajo slovenjegraški gozdarji, kot pravi Ljudmila Medved, sodelavka območne enote, jutri pa bodo na poti učenci OŠ Podgorje - na narovoslovnem dnevu.

Svetovni dan Zemlje nas nagovarja, da si prizadevamo za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter za okoljsko in podnebno bolj prijazen planet. Nujne so inovacije in ukrepanje, ki pospešujejo rešitve ter ohranjanje planeta, so zapisali na okoljskem ministrstvu.

Kmetijsko ministrstvo pa je med drugim izpostavilo pomen lokalne hrane ter usmerjenost strateškega načrta 2023-2027 v varovanje in trajnostno upravljanje z naravnimi viri, blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Poudarilo je zmanjšanje odpadne hrane, trajnostno gospodarjenje z gozdovi ter skrb za čebele.