08.04.2022
SB Slovenj Gradec z akcijskim načrtom v skrajševanje čakalnih dob


Na tokratni seji Sveta zavoda SB Slovenj Gradec so med drugim obravnavali predlog Akcijskega načrta za obvladovanje čakalnih dob, stanje glede covida-19 v bolnišnici in investicije.

Predlog Akcijskega nNačrta za obvladovanje čakalnih dob je članom Sveta zavoda predstavil direktor SB Slovenj Gradec Janez Lavre. Poudaril je, da je nujen skupni dogovor na nivoju celotne države. Opozoril je, da so čakalne dobe posledice zdravstvenega sistema, ki skozi leta ni ustrezno odreagiral na potrebe pacientov in podaljševanja življenja. Povedal je, da so čakalne dobe nepotrebne, škodljive in nepravične. Le skupaj s konsenzom na vseh potrebnih in dogovorjenih področjih – v časovnem obdobju 6-10 let, lahko pričeli postopno skrajševati. Direktor Lavre meni, da bodo lahko postopno skrajševali čakalne dobe na tistih programih, ki so se že doslej izkazali kot uspešni in s kadrom, ki je na voljo. Člani so se seznanili, da v bolnišnici redno mesečno spremljamo realizacijo delovnih programov že vrsto let in sproti prilagajamo proste time potrebam pacientov, kar ohranja čakalne dobe primerljive ostalim izvajalcem v javnih zdravstvenih zavodih. Predvideva se, da bi do konca oktobra tudi novelirali akcijski načrt skrajševanja čakalnih dob, ki je potrjen leta 2019 in sicer: Kardiološka ambulanta, UZ srca in CEM, Radiološka slikovna diagnostika MR in CT, Diabetološka ambulanta z merjenjem gleženjskih indeksov in 24-urnim merjenjem krvnega tlaka, Artroplastika kolka in kolena ter operacije na hrbtenici in operacije krčnih žil po metodi EVLA.

O stanju glede covid-19 v bolnišnici je direktor Lavre povedal, da se nadaljuje negativni trend dnevno potrjenih primerov, prav tako se ti negativni trendi nadaljujejo v vseh regijah. Bolnikih, ki so hospitalizirani zaradi ali s covid -19 so obravnavani večinoma v kohortnih izolacijah na matičnih oddelkih. Posledica trenda zmanjšanja števila bolnikov s covid-19 je zaprtje Oddelka za Covid-19 z dnem, 21.3.2022. Včeraj in danes se v naši bolnišnici zdravi 10 kovidnih pacientov. Nihče ne potrebuje intenzivne nege.

Med drugim so se člani sveta seznanili še z aktualnimi investicijami. Pomočnik direktorja za poslovno pravne zadeve in nemedicinske dejavnosti mag. Ksandi Javornik je izpostavil 2 investiciji, to sta prizidek za gama kamero, v zaključnem usklajevanju pa je tudi priprava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za nadomestno gradnjo za objekt klošter. Za objekt gama kamere v aprilu pričakujejo gradbeno dovoljenje. Svet zavoda je mag. Javornik seznanil še s Pooblastilom, ki ga je bolnišnica prejela s stani Ministrstva za zdravje včeraj, v katerem Republika Slovenija, Ministrstvo za zdravje, pooblašča SB Slovenj Gradec, da za investiciji rušitev in novogradnja objekta Klošter in rušitev in novogradnja objekta kirurgije, vodi vse upravne postopke pri pridobivanju dovoljenj po predpisih, ki urejajo graditev objektov in s tem povezanim pridobivanjem pogojev, mnenj in soglasij, vključno s pridobitvijo gradbenega in uporabnega dovoljenja. Na osnovi prejetega pooblastila bo SB SG v naslednjem tednu podala vlogo na Upravno enoto Slovenj Gradec za pridobitev gradbenega dovoljenja za rušitev in novogradnjo objekta Klošter.

 Po časovnici, ki jo je opredelil mag. Javornik, bi se gradnja začela januarja 2023, potekala bi 2 leti, vmes bi objekt tudi opremili, uporabno dovoljenje bi lahko dobili leta 2026.