07.04.2022
Črnjanski osnovnošolci osvojili drugo mesto na festivalu Turizmu pomaga lastna glava

Voda in njeni zdravilnim učinki je bila tema letošnjega turističnega festivala Turizmu pomaga lastna glava, ki je že 36. po vrsti potekal v organizaciji Turistične zveze Slovenije. Sodelovali so tudi učenci iz OŠ Črna na Koroškem, ki so prejeli srebrno priznanje, lotili pa so se raziskovanja Bistre, pove mentorica Ana Kamnik:

» Z učenci interesne dejavnosti turizem smo se tudi v tem letošnjem letu prijavili na festival Turizmu pomaga lastna glava. Letošnja tema je bila Voda in njeni zdravilnim učinki. Ob tej temi smo takoj pomislil na naš naravni park Bistra in možnosti preživljanja prostega časa, predvsem sprostitve v naravi, ob naši Bistri. To je bila naša iztočnica iz katere se je nato izoblikovala Vodna učna pot Bistra, dolga kar 14 km, namenjena vsem, ne glede na starost in zmogljivost. Vsebuje je 9 točk. Na vsaki točki obiskovalce pozdravi naša maskota – Bistrček, ki jih poduči, o točki in jim poda tudi neko nalogo. Točke zajemajo naše slapove, reke, potoke, torej našo neokrnjeno naravo. Bisterček smo tudi na stojnici predstavili, učenci so ga sami izdelali. Ker je šola v projektu IUO, se nam je zdelo samoumevno, da moramo v nalogo vključiti sodobno tehnologijo. Tako so izoblikovali spletno stran naše učne poti, posneli in naredili so promocijski video, za vse, ki so željni tehnologije, lahko pot prehodijo tudi z uporabo aplikacije aktuionbaund.«

Pot so vrisali v spletni zemljevid, kjer je vsaka točka opisana, razložena je smer hoje in težavnostna stopnja. Učenci so svojo ustvarjalnost in izvirnost izkazali z izdelavo in oblikovanjem promocijskega materiala v obliki koledarčkov, razglednice in brošure.

 

KG