07.04.2022
DZ sprejel poroštveni zakon za obveznosti Dars na 3. razvojni osi


DZ je včeraj sprejel nov poroštveni zakon za obveznosti Darsa. Na njegovi podlagi se bo financiralo avtocestne projekte na tretji razvojni osi in še nekaterih drugih odsekih v skupni vrednosti 785 milijonov evrov.

S predlogom se državno poroštvo podeljuje za financiranje odseka od Šentruperta do Velenja jug na severnem delu tretje razvojne osi ter za prvi odsek na južnem delu tretje razvojne osi med Osredkom in Malinami na območju Novega mesta. Poleg tega bo poroštvo pokrivalo še projekta hitre ceste Markovci-Gorišnica in Gorišnica-Ormož ter širitev zahodne ljubljanske obvoznice med razcepoma Koseze in Kozarje v šestpasovnico.

Državno poroštvo se daje do višine 50 odstotkov investicijske vrednosti projektov, preostanek bo zagotovil Dars, je danes v DZ povedal državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič. Vseh pet projektov je po Miheličevih besedah tehnično in finančno zrelih za izvedbo, potrebna je le še izvedba, ki pa brez bančnih posojil ni mogoča. Ker bo Dars na podlagi zakona dobil za do največ 392,44 milijona evrov poroštev države, bodo ta lahko bolj ugodna.

Po poročanju STA Dars od ustanovitve leta 1993 do sedaj ni nikoli unovčil niti centa iz naslova poroštva, to pa dokazuje njegovo poravnavo vseh obveznosti. Državni organi tudi spremljajo poslovanje Darsa, finančno stanje in stanje dolga. V vseh poslanskih skupinah so predlog podpirali, saj tretjo razvojno os uvrščajo med prednostne projekte države. Tako so pozdravili napoved nadaljnjega razvoja in posodobitve avtocestnega križa.