06.04.2022
"Gremo se špilat" priročnik z igrami za otroke v občini Ravne


Na  Območni enoti Ravne na Koroškem NIJZ so v okviru projekta Ravne – zdravo mesto , pod okriljem občine Ravne na Koroškem skupaj s partnerji- Vrtec Ravne na Koroškem, Šolski center Ravne na Koroškem, Društvo diabetikov Mežiške doline - pripravili publikacijo / priročnik /  s starimi gibalnimi igrami z naslovom Gremo se špilat. Da bi otroke in mladostnike na njim zanimiv način povabili k igranju starih iger, so igre z otroki tudi posneli in v publikacijo umestili QR kodo, preko katere je omogočen dostop do videoposnetkov s prikazom posameznih iger.

Na podlagi slabših rezultatov na področju telesne dejavnosti otrok in mladostnikov so v občinski akcijski plan umestili spodbujanje gibanja vseh generacij. Tako odrasli kot tudi otroci in mladostniki so zaradi premajhne telesne dejavnosti oziroma vse bolj sedečega življenjskega sloga,  izpostavljeni številnim dejavnikom tveganja za pojav različnih bolezni.

Zato so v delovni skupini pripravili publikacijo s starimi gibalnimi igrami (fučka, gumitvist, zemljo krast, slepe miši, gnilo jajce…) z naslovom Gremo se špilat, ki so jo v tiskani obliki prejeli otroci v starosti od 4 do 10 let, ki v občini Ravne na Koroškem obiskujejo vrtec in šolo. Igre naših babic, dedkov, stricev, tet, mam in očetov so bile zanimive in spodbudne za razvoj raznolikih gibalnih spretnosti. Da ne bi odšle v pozabo, so jih zbrali v knjižici, ki naj služi kot priročnik ali preprosto navdih za ideje, kako preživeti dan na prostem s prijatelji, z družino. V spontanih gibalnih igrah, prijaznih do narave in ljudi, gre za vrednost, ki krepi zdravje. Igre so priložnost za tkanje novih vezi ali za ohranjanje starih.

Promocija priročnika Gremo se špilat bo v grajskem parku na Ravnah z željo in ciljem, da bi igre čim bolj zaživele. V tza namen so povabili starše skupaj z otroki in starimi starši, da se jim pridružijo v parku, kjer bodo skupaj oživeli igre naših babic in dedkov. Dogodek bo 7. aprila od 16. do 18. ure, na svetovni dan zdravja in ob Dnevu za spremembe. 

IF