01.02.2022
Svet koroške regije ocenil izvedbo projektov iz Dogovora regije dobro, zasnovan že nov Regijski razvojni program


Svet koroške regije se je v ponedeljek seznanil z Regijskim razvojnim programom v novi finančni perspektivi 2021 – 2027, oziroma za njegovo usklajenostjo s cilji ter sredstvi države in Evropske komisije.

Načrtovan Regijski razvojni program s strateškim in programskim delom za finančno perspektivo do leta 2027, je Regionalna razvojna agencija Koroška konec oktobra 2021 že posredovala na ustrezna resorna ministrstva in že prejela nekaj, a ne vseh odzivov. Pri tem je direktorica RRA Koroška, Karmen Sonjak izpostavila izvedbe projektov Regijskega razvojnega programa iz pretekle finančne perspektive 2014 - 2020. Njegovo izvjanje je ocenila uspešno, nekaj projektov se zaključuje, nekaj pa bo še razpisov, ki jih pričakujejo iz naslova okrevanja po epidemiji, koliko vseh projektov bodo uspeli uresničiti, bodo ocenjevali leta 2023. Sonjakova je uspešno ocenila tudi skorajda povsem uresničen dogovor regije iz pretekle perspektive s projekti vrednimi 43 milijonov evrov, v njih pa je bil v vrednosti 26 milijonov delež državnih in evropskih sredstev. Zdaj čakajo še rešitev za odprt projekt, ki ostaja v Vuzenici za izgradnjo sekundarnih vodov odpadne vode v občini Vuzenica. Karmen Sonjak je še razložila ocenjeno vrednost vseh projektov v prihodnjem Regijskem razvojnem programu od 2021 do 2027, ki znaša 567 milijonov evrov.

Od tega je največja vrednost projektov s področja konkurenčnosti v vrednosti 207 milijonov evrov,138 milijonov evrov načrtujerjo za zeleno mobilnost in področje narave, za dostopnejšo in bolj trajnostno naravnano regijo je načrtovanih za 51 milijonov evrov projektov, za uresničevanje vizije bolj sposobne, privlačnejše in bolj vključujoče regije pa je predvidenih za 145 milijonov evrov projektov, 25 milijonov evrov jer za trajnostni razvoj mest in podeželja .Pri tem je povedala, da jo skrbi projekt regijske štipendijske sheme, ki so jo vsa leta dobro izpeljali, tokrat pa razpoložljivih sredstev zanjo še ni, ker še ni odločitve. 

Na seji sveta regije je pojasnila županom posredoval dr. Robert Drobnič iz direktorata za regionalni razvoj Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je poudaril, da bi glede na dinamiko po usklajenosti Regionalnega razvojnega programa z ukrepi, ki jih bo Evropska komisija potrdila s sredstvi, lahko bil sprejet do konca junija letos, odvisno, kako hitro bomo kot Slovenija z Evropsko komisijo določili prioritet za financiranje projektov. V razpravi je župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler omenil ohranitev mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, kjer so v preteklem finančnem obdobju sredstva črpale le mestne občine, ob tem pa dejal, da zaradi tega ne bi smele biti izvzete iz sofinanciranja regijskih projektov. Župan občine Prevalje, dr. Matic Tasič pa je na razpravo Kluglerja dejal, da bi lahko bile mestne občine malo manj požrešne in bi še drugim kaj ostalo, ob pereči problematiki se je oglasil tudi Drobnič iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in potrdil vključenost mestnih občin v regijske projekte. 

Svet koroške regije se je seznanil tudi s postopki za pripravo regionalnih prostorskih načrtov, Koroška regija pa je tudi ena od treh pilotnih regij. Država ima cilj, da bi bili regionalni prostorski načrti izdelani do leta 2027, s tem bi bila tudi izvedljivost naslednjega regionalnega razvojnega programa boljša, prav tako bi to bilo boljše za državo. Koroške občine bodo sedaj izvedle javni razpis za koordinatorja postopkov izvedbe regijskega prostorskega načrta.

IF