01.02.2022
Oddajte vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Podatki Finančne uprave RS kažejo, da je letos do 30. januarja manj zavezancev kot v enakem obdobju preteklega leta oddalo vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, rok je do 7. februarja.

Samo pri elektronskih oddanih vlogah Furs beleži 2.353 manj vlog kot lansko leto, pravi predstavnik za stike z javnostmi pri Finančni upravi RS Stojan Glavač in poziva k oddaji v roku, prednost naj ima elektronska vloga, za katere oddajo je čas do 20. 2. 22. Če bo zavezanec z oddajo vloge zamudil, bo prejel napačen informativni izračun dohodnine (IID), kar pomeni, da bo moral podati ugovor zoper IID, posledično pa se mu bo vračilo dohodnine zavleklo v jesen.

Na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah papirnatih vlog ne bo mogoče vložiti v vložišču  finančnega urada in pri tem dobiti potrdila o oddaji, temveč le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov. Tudi iz tega razloga svetujemo uporabo eDavkov, ki zavezancem v elektronski obliki pošlje potrdilo o uspešni oddaji, hkrati pa je ta vloga evidentirana  in vidna tudi v evidenci vloženih vlog zavezanca na portalu eDavki in lahko služi zavezancu tudi kot arhiv oddanih vlog.