25.01.2022
K sreči v SB Slovenj Gradec število hospitaliziranih na covid oddelku ne narašča


Tako kot po vsej državi, tudi na Koroškem okužbe z različico omikron še vedno naraščajo, strokovne zdravstvene ekipe so oslabljene tudi zaradi karanten, v bolnišnicah so nenujni programi okrnjeni. In kakšne so razmere v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec?

Konec januarja okužbe še vedno ne popuščajo, zato je še nekaj časa pričakovati tudi več hospitaliziranih bolnikov na covih oddelkih, več pa je tudi takšnih, ki se zaradi okužb in posledično s težavami, vračajo v bolnišnice. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec k sreči število hospitaliziranih bolnikov s covidom ne narašča, je dejal direktor bolnišnice Janez Lavre, pojasnil je, da se na covid oddelku zdravi 18 bolnikov, dva pa potrebujeta intenzivno nego. Je pa zato pritisk večji v urgentnem centru, kamor se zatekajo ljudje z drugimi težavami, tudi zaradi težav zdravstvenega sistema. 

Kot je dejal, je v bolnišnici trenutno zaradi pozitivnega testa covid doma 35 zaposlenih, nekaj jih je v karanteni, tudi starši, ki morajo biti ob otrocih. Vse to dodatno slabi kadrovske kapacitete, je poudaril Lavre, zato opravljajo le del nenejnih programov, zelo okrnjen je program ortopedije in še drugih ambulantnih storitev, saj potrebujejo kader za covid oddelek in intenzivo. Trenutno imajo dve prosti postelji v beli intenzivi, veliko osebja pa je tudi na vstopni točki, ki jemljejo vzorce. Tudi Lavre je ob tem dejal, da naj se ljudje cepijo, v kolikor se še niso, da s tem izkažejo solidarnost tudi do tistih, ki se zaradi bolezni ne morejo cepiti. 

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je precepljenih 74% zaposlenih, v zadnjem obdobju kljub naraščanju okužb omenjen dosežen odstotek niso povečali.

IF