21.12.2021
Z božički so predali namenu Razvojno ambulanto s Centrom za zgodnjo obravnavo otrok


Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je danes predala namenu nove prostore Razvojne ambulante s centrom za zgodnjo obravnavo otrok, ki se nahaja med pediatrijo in zdravstvenim domom. Nov center z razvojno ambulanto je po dolgih letih velika pridobitev za vso Koroško, saj je prijaznejši do uporabnikov, je pojasnila predstojnica Pediatričnega oddelka SB Slovenj Gradec, Anita Kušej Jošt. Poudarila je, da gre za multidisciplinarno timsko obravnavo in v Centru so združene vse ambulantn dejavnosti za otroke na enem mestu. Ti otroci so nekoliko drugačni, je dejala, zato se bodo v posebnih prostorih zanje bolje počutili, obisk na obravnavah bo zanje prijaznejši, manj stresen, prav tako tudi za njihove starše. Lokacija Centra izven bolnišničnih prostorov je boljša tako za uporabnike kot izvajalce. Mreža razvojnih ambulant je regijsko zasnovana in pri nas v regiji imamo zagotovljenega 0,8 tima, je pojasnila predstojnica in izrazila željo za  polno zasedbo, da lahko opravičijo kader v bolnišnici za te potrebe. Kot je dejala predstojnica pediatrije dr. Kušejeva, tak tim zaenkrat zadošča potrebam na Koroškem, kajti 15 do 20% otrok se vsaj enkrat sreča z razvojno ambulanto. Po podatkih za Koroško v zadnjih treh letih pediatri pregledajo od 400 do 500 otrok, od tega jih 1/3 potrebuje delovno terapijo, logopeda, polovica fizioterapijo, ostali pa se vključujejo glede na potrebe in področja. 

Investicijo je SB Slovenj Gradec izpeljala z lastnimi sredstvi, direktor Janez Lavre je dejal, da so veseli za vse otroke, ki potrebujejo zgodnjo obravnavo, da je zanje vse na enem mestu. Investicija je plod domačega znanja, zanjo so v bolnišnici zagotovili preko 600 tisoč evrov in bo v celoti krita z amortizacijskih sredstev bolnišnice za letošnje investicije. 

Svečanost so s pesmico pospremili otroci iz slovenjgraškega vrtca, ki so se razveselili božičkov, ki so se spustili s strehe nove bolnišnice in jim tako simbolično prinesli darilo in sladkarije. 

IF