16.12.2021
10 let MPIKA

Mrežni podjetniški inkubator Koroška je svoje prvo desetletje delovanja obeležil s spletnim dogodkom, tudi s svojimi uspešnimi inkubiranci.

Mrežni podjetniški inkubator Koroška (MPIK) je okolje, ki posameznike spodbuja, da svoj posel preselijo iz domače garaže, sobe ali podstrešja v primerne prostore, ki jih imajo na voljo za podjetnike na več lokacijah na Koroškem.

Doslej so na uspešne poti pomagali že novim podjetjem. Projektni vodja Jure Knez iz RRA Koroška:

"MPIK je prostor, ki z ugodnimi najemninami in ostalimi podpornimi aktivnostmi podjetjem poveča možnost preživetja na trgu in kasnejše uspešne rasti. Začetki inkubatorja segajo v leto 2007, ko je nastala ideja za vzpostavitev MPIK, leta 2010 pa je že bil realiziran in odprt pisarniški inkubator MPIK1 Radlje ob Dravi in proizvodni inkubator MPIK1 Ravne na Koroškem. Sledila je vzpostavitev MPIK1 Dravograd, MPIK1 Slovenj Gradec, MPIK2 Radlje ob Dravi, MPIK2 Ravne na Koroškem, MPIK2 Slovenj Gradec, MPIK2 Ravne in MPIK2 Dravograd. Skupaj so tako vzpostavili okoli 6.000m^2 uporabnihn površin." Zraven svetovanja, mentoriranja, subvencioniranih poslovnih prosotorov in cowrking prostorov podjetnikom ponujajo tudi razne dodatne aktivnosti kot so MPIK Zajtrk in MPIK Natečaj. Najpomembnejša beseda pri vseh start upih je mreženje.

Kot je ob obletnici dejal župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, znajo pri mpiku inovacije tudi tržiti in promovirati, lokalne skupnosti Koroške so na to institucijo ponosne, želijo si, da bi inkubator vsebinsko in kakovostno širili, da bi se Koroška prebila proti vrhu gospodarsko uspešnih regij. Krepitev podjetništva, inovativnosti in tajnostnega razvoja so cilji regije.

Tine Hamler, ustanovitelj podjetja Aventa +, ki se ukvarja z digitalnimi orodji za raziskave, analizo trga, je suport velikim brendom, svetuje, kakšni naj bodo njihovi prihodnji projekti. Svojo pot je začel v inkubatorju, Mpiku, nato pa kariero nadaljeval v Londonu. Podjetje je ustanovil pred 10 leti. Takrat je to zanj pomenilo "plac z ugodno najemnino". Potem pa se je njihova pot s pomočjo različnih pospeševalnikov nadaljevala v tujini. Sedaj si želijo izkušnje deliti. Mentorji oziroma svetovalci niso oraklji, a vedo katera vprašanja postaviti za pravi dogovor k naslednjemu koraku, koga prositi za nasvet, je poudaril Hamler.

Tomaž Kostanjevec, direktor Spirita Slovenije poudarja, da agencija zagotavlja že od leta 2016 finance za delovanje 21 institucij, ki aktivirajo podjetniške potenciale po Sloveniji.

6 najboljših idej letošnjega leta pa je:

Jaka Cesar je zasedel 6. mesto s skledami, nakitom in vazami iz odsluženih skejt desk

Petra Verčkovnik 5. mesto s kovčkom zabave

Monika Smrtnik 4. mesto z alternativnim centrom Armoni

Sara Ravlan 3. mesto z idejo idejo otroških oblačil, ki si jih otroci sami porišejo, Dizajnini

Vita Repnik je 2. mesto zasedla s privlačnimi bambusovimi posodicami, ki imajo vakumsko podlago

Aleš Šteharnik in Maja Mešl sta uresničila svoje sanje: kot družina radi potujejo, zato so izdelali luksuzni bivalni kombi 4bart4.