15.12.2021
Priznanje rejnici Anici Sekalo s Prevalj


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podelilo nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva in izvajanja rejniške dejavnosti za leti 2020 in 2021. Slavnostna podelitev je te dni potekala na Brdu. Zaradi epidemičnih razmer v letu 2020 podelitev niso izvedli, zato so letošnjo slovesnost podelitve nagrad namenili nagrajenkam in nagrajencem za leto 2020 in 2021. Nagrade in priznanja je podelil minister Janez Cigler Kralj,  ki je ob tej priložnosti dejal, da je naloga države ustvariti pogoje in možnosti, da posamezniku in družinam pomaga takrat, ko se jim v življenju zalomi ter za rešitev nastalih stisk in težav ponudi učinkovito pomoč.

Med drugimi so že 19. podelili tudi priznanja za dolgoletno in uspešno izvajanje rejniške dejavnosti, med nagrajenkami pa je bila za lansko leto tudi Anica Sekalo iz Prevalj, ki jo je predlagal Center za socialno delo Ravne. Anica Sekalo rejniško dejavnost opravlja že 17 let, so pa potrebe po rejnikih zelo močne tudi pri nas na Koroškem, je povedala Patricija Petrič, strokovna delavka na tem področju pri centru za socialno delo Ravne. Namreč tudi na Koroško prihajajo otroci iz družin celotne Slovenije in se zgodi, da jih nikamor ne morejo namestiti, imajo le 8 rejniških družin. Zato pozivajo vse, ki bi želeli opravljati rejniško dejavnost in imajo pogoje za to, da se oglasijo na Centru za socialno delo. 

Rejništvo je razpeto med pravice in dolžnosti in povezano z nenehnim sodelovanjem s Centrom za socialno delo. Namen rejništva je, da se otrokom, pri osebah, ki niso njihovi starši, omogoči zdrava rast otrok, vzgoja in  izobraževanje, skladen osebnostni razvoj  in usposobitev za samostojno življenje in delo. Zato je potrebno izpolnjevati pogoje, preverja se ustreznost, saj je rejništvo zelo odgovorno, hkrati pa te nagradi za vložen trud. 

IF