08.12.2021
Voziček Oldi prejel nagrado za socialno inovacijo


Ste že slišali za voziček OLDI? Že ime pove, da je izjemno  dobrodošel za starejše, ki so prikovani na postelje. Oldi jim lepša življenje in navdušuje kot inovacija.

V okviru nagrade za družbeno odgovorne sinergije je projekt Voziček Oldi s svojo inovativnostjo navdušil ocenjevalno komisijo, ki mu je podelila nagrado za socialno inovativnost. Ob tem pomislimo, kako pomembna je mobilnosti, ki nam ob srečevanjih s svojimi dragimi prinese radosti ob skupnem ogledu parka, sprehoda po njem, ali praznične okrasitve. Prav želja prababice z omejeno mobilnostjo po druženju z družinskimi člani je pobudnika projekta Alojza Verbovška spodbudila k zasnovanju edinstvenega produkta "voziček Oldi", ki omogoča hudo bolnim, da vzpostavijo stik z naravo in zunanjim svetom. ​

Oldi je namensko oblikovan in testiran voziček, ki je namenjen vsem ljudem, ki so obležali, bodisi zaradi bolezni, hude poškodbe ali starosti. Marsikateri bolniki zaradi omejene mobilnosti že leta niso zapustili svoje sobe, voziček pa jim omogoča, da tudi v ležečem stanju izkusijo naravo, vidijo sonce in celo obiskujejo javne prireditve. Projekt je potekal v sodelovanju z medicinsko stroko ter uporabniki, tudi domovi za ostarele. Med prvimi preizkuševalci in kupci so v Domu za starejše Hmelina Radlje. Direktorica doma Silva Duler je povedala, da so že dolgo iskali takšen voziček in ko je videla zapis gospoda Verbovška o Oldiju, ga je poklicala in tako so ga s stanovalci preizkusili, kasneje pa ga takoj kupili. Voziček Oldi omogoča, da nepremične stanovalce lahko vozijo v svoj senzorični park, po mestu in tudi v trgovino, vsekakor so zanj zelo hvaležni. Upajo tudi, da bodo lahko kupili še kakšnega. 

IF