19.11.2021
Slovenski zajtrk

Tretji petek v novembru, tokrat 19. november je dan slovenske hrane, danes ob tem že enajstič potekala tudi Tradicionalni slovenski zajtrk. V projekt so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi. Praznovanju dneva slovenske hrane z izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka se vsako leto pridružuje tudi vedno več posameznikov in podjetij. Tokrat Poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« in se tako navezuje na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Otroci pa so povedali, kaj danes zajtrkujejo: kruh, med, maslo in jabolka.

S praznovanjem dneva slovenske hrane želi politika spodbuditi ljudi za lokalno pridelano hrano.

Z dnevom slovenske hrane se v javnosti krepi zavedanje in pomen domače trajnostne samooskrbe, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.