15.11.2021
Kombinirano vseživljensko izobraževanje na Mocisu

Vseživljenjsko učenje prihaja vse bolj v ospredje, saj se tudi zaposleni, ki že imajo za sabo kar nekaj delovne dobe, vedno bolj zavedajo, da je pridobivanje neformalnih znanj ključnega pomena za dobro in kakovostno delo. Na Mocisu že vrsto let izvajajo številne izobraževalne programe. Lani pa so pričeli s kombiniranim učenjem tujih jezikov pove organizatorka izobraževanja pri MOCISU, Irena Šmid Jeram:

„V okviru projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc, ki ga na Koroškem izvajamo že od leta 2016, ponujamo številna brezplačna izobraževanja. Prednostno so namenjena manj usposobljenim udeležencem, starejšim od 45 let. Naslednje leto se konec oktobra izteka že drugi del projekta, tako da bodo brezplačna izobraževanja na razpolago še do konca junija 2022.

Računalniška in digitalna pismenost sta postali temeljni spretnosti, ki sta potrebni za aktivno in uspešno delovanje posameznika v družbi. Za lažje spoprijemanje z izzivi 21. stoletja je zaželeno tudi dobro poznavanje vsaj enega tujega jezika. Primeri dobre pedagoške prakse so pokazali, da lahko obe skupini znanj združimo z metodo kombiniranega učenja, ki postaja vse bolj priljubljena, hkrati pa je tudi praktična za udeležence.

S kombiniranim načinom izobraževanja lahko združujemo predavanja, ki potekajo v živo s predavanji na daljavo. Ta način izobraževanja omogoča, da v tečaj vključujemo inovativne in atraktivne dejavnosti (uporaba spletnih platform, izmenjava nalog po elektronski pošti, sodelovanje na forumih in v spletnih klepetalnicah, uporaba multimedijskih gradiv in informacij ipd.), hkrati pa pri klasičnih urah v predavalnici ohranjamo osebni stik z udeleženci. To je predvsem pri starejših udeležencih pomemben motivacijski vidik pri učenju tujega jezika. Tečaji po metodi kombiniranega učenja udeležence spodbujajo k samostojnemu učenju.

Prednost kombiniranega učenja je tudi posreden razvoj računalniške in digitalne pismenosti za potrebe poklicnega dela in vsakdanjega življenja. Udeležence spodbujamo k pridobivanju tistih aktualnih znanj računalniške in digitalne tehnologije, ki pripomorejo k bolj aktivnemu in učinkovitemu učenju tujih jezikov, seveda pa jih lahko koristno uporabijo tudi na drugih področjih pri svojem delu ali v prostem času.

Cilj programa je razvijati računalniške in digitalne pismenosti ter hkrati povečati usposobljenost oseb, ki potrebujejo znanje tujih jezikov (nemščine ali angleščine). Kombinirano jezikovno izobraževanje izvajamo za angleški in nemški jezik. Poteka na nivoju B1. Udeleženci, ki se vključijo v izobraževanje, izpopolnijo in dopolnijo že pridobljene osnovne jezikovne kompetence na govornem, bralnem, slušnem in pisnem področju. Cilj izobraževanja je tudi usmerjanje udeležencev v samostojno raziskovanje jezika na še višjem nivoju, ko bodo s tečajem kombiniranega jezikovnega izobraževanja zaključili. Splet ponuja res velike možnosti za tovrstne aktivnosti.

Pričetek tečaja za angleščino načrtujemo za mesec december, za nemščino pa predvidoma v februarju. Za vključitev v tečaj je potrebna osnovna računalniška pismenost ter poznavanje tujega jezika na nivoju A2. Udeleženci bodo pri izobraževanju potrebovali prenosne računalnike. Program sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad.“