03.11.2021
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec že deluje v izrednih razmerah

 

Zaradi v torek najvišjega števila dnevno potrjenih okužb od začetka epidemije, večina bolnišnic povečuje kapacitete za covid bolnike in ukinja vse nenujne programe. Položaj v bolnišnicah je resen, svarila so pred zlomom zdravstva in vnovičnim zaprtjem države.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec že deluje v izrednih razmerah, ukinjene so vse nenujne operacije, povečujejo tudi kapacitete na covid oddelku in intenzivne postelje. Kot je pojasnil direktor bolnišnice, Janez Lavre, zdravijo 23 bolnikov s covidom na navadnem oddelku in 5 v intenzivni enoti, postavljajo pa še dodatno 25 postelj v 3. oddelku kirurškega bloka na drugi strani, prav tako povečujejo kapacitete na covid oddelku za 12 do 14 intenzivnih postelj, da bodo lahko zagotovili zdravljenje vsem, ki ga potrebujejo. Lavre je še pojasnil, da je povprečna starost covid bolnikov v povprečju 20 let nižja kot v 2. valu jesenske epidemije, zdravljenje je daljše, posledice na dihalnem sistemu pa hujše, zato v bolnišnici resno pozivajo k cepljenju kot edini in pravi zaščiti. Lavre je dejal, da je med bolniki s covidom 20% cepljenih, drugi so necepljeni, tudi bolniki na intenzivi.

Na vprašanje, kateri programi pa trenutno delujejo za vse tiste paciente, ki zdravljenje potrebujejo, je direktor Lavre dejal, da so to vse ambulante dejavnosti, porodi in skrb za otroke, okrepljeno je delo v urgentnem centru. Ostajajo tudi vsi radiološki programi, izvajajo pa tudi vse posege tako diagnostične kot terapevtske pri rakavih bolnikih. Od jutri dalje bodo v slovenjgraški bolnišnici odprli še sivo cono, kjer po testiranjih čakajo ali so bolniki okuženi s covid 19 ali ne.

IF