21.10.2021
Širijo in obnavljajo pokopališče Muta - Vuzenica


 

Zaradi zasedenosti skupnega pokopališča Muta – Vuzenica, so se začela investicijska dela širitve tako talnih kot žarnih grobov. Že septembra so Občina Muta, Vuzenica in Javno komunalno podjetje Radlje ob Dravi kot upravljalec pokopališča, pričeli z obnovo in širitvijo pokopališa v dveh vsebinskih sklopih in fazah.

Gre za ureditev žarnega zidu na južni strani, novih grobnih polj, ureditve ekološkega otoka za ločeno zbiranje odpadkov in obnovo križa in razpela. Direktorica JKP Radlje, Metka Zajc Pogorelčnik je poudarila, da gre pri obnovi pokopališča za dva vsebinska in finančna sklopa. Prvi bo ureditev žarnega zidu, s čimer bodo pridobili 36 žarnih niš. Investicijo financira JKP Radlje samo, znaša pa 30.000 evrov.

Drugi del pa je bolj viden poseg v širitev grobnih mest za klasične grobove in žarne grobove . V ta namen so že odstranili del žive meje, zasadili bodo novo, pa tudi okrasne grmovnice in drevesa. Izdelali bodo nove temelje za grobna mesta na pridobljenem zemljišču, uredili ekološki otok in obnovili križ, ki ga je podaril domači umetnik Janko Dolenc. Vsa obnovitvena in investicijska dela bodo končana prihodnje leto, na Komunalnem podjetju Radlje predvidevajo zadostna mesta za pokope za nadaljnjih 10 let. Ta drugi del investicije pa si delita občini Muta in Vuzenica v vrednosti 40.000 evrov.

Nadalje predvidevajo še ureditev posebnega prostora za alternativno obliko pokopa, to je za raztros pepela, pokopališče pa bodo širili proti gozdu.


 

IF