20.10.2021
Slovenj Gradec ima novo toplarno na obnovljiv vir energije

 

Investicija, vredna okoli 2,6 milijona evrov brez DDV, je največja naložba v zgodovini slovenjgraškega komunalnega podjetja in pomeni dolgoročno oskrbo, neodvisno od zunanjih dejavnikov na področju dobave energentov.

Ob tem je direktor komunale Jožef Dvorjak poudaril, da je nova pridobitev še posebej pomembna v tem času, ko vidimo, kam gredo cene energentov, saj imajo Slovenjgradčani odslej svoj vir, neodvisen od drugih, tako cenovno kot glede dobave.

O toplarni na lesno biomase z zalogovnikom toplote Dvorjak pojasnjuje, da je nameščen kotel na sekance moči 4 megavate in hranilnikom toplote 200 kubičnih metrov. S to proizvodnjo, soproizvodnjo toplote in električne energije, bodo zagotavljali 100-odstotno pripravo toplote iz obnovljivih virov. V rezervi pa še vedno imajo kotel na plin. Ob izvajanju energetskih sanacij objektov in spremembah režima ogrevanja bo celotno oskrbo toplote pokrival kotel na lesno biomaso, prav tako bo rezerva za širjenje toplovodnega omrežja v mestu Slovenj Gradec.