14.10.2021
V podjetju Dani AFC d.o.o. Slovenj Gradec bodo odpuščali


V podjetju Dani AFC Slovenj Gradec poteka postopek odpovedi pogodb o zaposlitvi za 100 presežnih delavcev. Po podjetju Adient, se je v krizi znašlo tudi podjetje Dani AFC v Slovenj Gradcu, predvsem, ker so  globalne razmere v avtomobislki industriji vse težje in globlje. Med 304 zaposlenimi, med katerimi prevladujejo ženske, se jih je 100 znašlo na seznamu presežnih delavcev, v postopku bo sprejet program razrešitve presežnih delavcev in kriteriji za odpovedi pogodb. Pri pripravi sporazuma sta sodelovala tudi predstavnika sindikatov Konfederacije sindikatov in Zveze svobodnih sindikatov, od katerih nobeden ni reprezentativen v podjetju. Tako posledice epidemije Covida in spremenjene razmere na globalnem trgu avtomobilske industrije so razlogi za presežne delavce. Kot je pojasnil David Ažnoh, podpredsednik Konfederacije sindikatov in predsednik za Koroško, se posledice odražajo na obsegu in načinu izvajanja dela zaradi upada naročil. Pravi, da so se številna evropska podjetja znašla v težavah s Kitajsko in dobavo čipov , tudi cene surovin  in materialov strmo naraščajo. Podjetje sicer ima naročila, vendar kljub temu jih dolgoročno več ne more dobavljati, saj jih kupci ne hodijo iskat. Zato, je pojasnil, je italijanski lastik zahteval oziroma podjetju predlagal, da gre v program presežnih delavcev, saj so že spomladi bili prisiljeni odpuščati. Že takrat bi morali izvesti takšen program presežnih delavcev.  Družba zato v prihodnje ne bo proizvajala količin, ki so bile nominirane in na podlagi katerih so prilagajali število zaposlenih, da bi zagotavljali nemoteno izpolnjevanje naročil. Kot še pojasnjujejo v podjetju Dani AFC, so morali že sprejeti ukrepe, s katerimi so reagirali na trenutno situacijo - zaposleni so morali izkoristiti preostali del letnega dopusta, oziroma so jih napotili na čakanje na delo doma. Kot je še povedal David Ažnoh, bodo v podjetju odpuščali postopoma, lahko se pokaže tudi možnost, da bi jim pomagala država s subvencijami, kar bi omililo sedanji položaj v poslovanju podjetja. 

Med pogajanji o kriterijih in razmerah odpuščanj, kjer je bil predlog tudi za mehka odpuščanja, je predloge sindikata pojasnil Jaka Šilak iz Zveze svobodnih sindikatov za Koroško in Podravje. Pri tem je vsekakor izupostavil izpostavil mehko varianto odpuščanja za 34 starejših delavcev, da bi jim dokupili delovno dobo za dostojno upokojitev, prav tako so delodajalcu predlagali socialno naravnanost kriterijev, da ne bi bili diskriminatorni, enega so že uspeli izvzeti iz predloga. Šilak je izpostavil še predlog za pogajanja z lastnikom o višjih odpravninah, s čimer bi lastnmik izkazal svojo odgovornost do lokalnega okolja. Posebej so se s predlogi zavzeli za invalide, kot ranljivo skupino, da bodo izvezeti iz programa presežnih delavcev in kot pravi Šilak, upajo, da bodo njihovi predlogi sprejeti, kajpak so odvisni od lastnika. 

Nihče od obeh sindikalistov sporazuma ne bo podpisal, sta dejala. Razmere v avtomobilski industriji so zelo nepredvidljive, zato ostaja upanje, da maja prihodnje leto poleg Adienta ne bo umrlo še to podjetej na Koroškem.

  •  

    IF