14.10.2021
Priznanja Turistične zveze Slovenije Slovenj Gradcu, Radljam ob Dravi in Črni na Koroškem


Ob Dnevih slovenskega turizma so na sredini 30. jubilejni prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna, podelili priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim mestom in krajem. Med prejemniki odličji so tudi koroški kraji. 

V vseslovenskem tekmovanju v urejenosti in gostoljubnosti Turistična zveza Slovenije kot organizator posebno pozornost posveča zelenemu turizmu in trajnostnemu razvoju, pa sploh napredku, v tekmovanju pa sodelujejo številni slovenski kraji/mesta ter drugi deležniki v turizmu. Priznanja so dokaz dobrega dela, ugotavlja komisija v Slovenj Gradcu, v Črni na Koroškem in v Radljah ob Dravi.

Slovenj Gradec je prejel bronasto priznanje v kategoriji mestno jedro in srebrno priznanje v kategoriji srednja mesta. Že dobro desetletje je Slovenj Gradec prepoznan med najboljšimi slovenskimi mesti, direktorica javnega zavoda za šport, turizem in mladinske dejavnosti SPOTUR, Marija Lah je ob tem povedala, da priznanje dokazuje dobro delovanje vseh v občini, ki skrbijo za lep in prepoznaven izgled Slovenj Gradca. Na vprašanje, kaj velja še izboljšati je poudarila, obnovo nekaj objektov tudi izven strnjenega mesta, označbe oz. turistične table, zagotovo pa bodo prepoznavnost Slovenj Gradca izboljšale še nove pridobitve kot sta bazenski kompleks in park urbanih športov.  

Z zlatim odličjem se med manjšimi mesti uveljavlja Radlje ob Dravi, akterji pa sledijo zavezi občanov k razvoju zelenega in trajnostnega turizma, kar so izrazili v strategiji razvoja . Župan občine Radlje Alan Bukovnik ke zato poudaril, da slediti takemu razvoju ni enostavno, ampak želijo ves razvoj peljati v tej smeri. V veliki meri jim že uspeva, ne bodo pa se zadovoljili z doseženim, zato bodo s to usmeritvijo še nadaljevali investicijske projekte, da bodo Radlje obdržale to zlato priznanje. 

Zlato priznanje je posvetlilo tudi prizadevanja občine Črna na Koroškem v kategoriji izletniških krajev, saj imajo letos znova veliko novega pokazati obiskovalcem. Županja Romana Lesjak je izpostavila, da v Črno na Koroškem prihaja vedno več obiskovalcev in da so letos jeklenici dodali še ferato ter doživljajski park za otroke. V Črni imajo s tem kaj početi vse generacije. Tudi v Črni bodo nadaljevali s tem razvojem, saj že snujejo novo ferato, prav tako pa si želijo še povečati število obiskovalcev, ki bi k njim prišli za več dni, zato skupaj z domačini že ustvarjajo nove nočitvene kapacitete. 

Bolj kot priznanja pa le-ta narekujejo dopolnjevanje pričakovanj tudi v prihodnje.

IF, KG