28.07.2021
Zdravstveni minister na Ravnah pohvalil primarne zdravstvene delavce


 

Zdravstveni minister Janez Poklukar se je v torek na Ravnah srečal z direktorji koroških zdravstvenih domov tudi na temo pomena višje precepljenosti , ki lahko ustavi epidemijo.

Zdravstveni minister je poudaril, da je Koroška regija med ostalimi z najmanj okužbami in dobro precepljenostjo, pri čemer se je zahvalil zdravstvenim delavcem in območni enoti NIJZ Ravne za dobro delo in prizadevanja. S spodbudami prebivalstvu za cepljenje z dostopnostjo cepiv na terenu je potrebno še nadaljevati, doseči stanje še boljše precepljenosti, saj nas drugače čaka velik izziv jesenskega 4. vala z zelo nalezljivo delta različico.

Minister Janez Poklukar je med ključnimi dejavniki izpostavil odlično sodelovanje med zdravstvenimi domovi, bolnišnico, nevladnimi organizacijami kot sta Rdeči križ in Civilna zaščita ter številnimi prostovoljci, ki so pokazali veliko energije za visoko precepljenost, ki jo ima Koroška in na to smo lahko Korošci ponosni. Minister je izpostavil naraščanje okužb za 15% z delta različico virusa, zato je v primerjavi z drugimi evropskimi državami napovedal budno spremljanje sedanje epidemiološke situacije. Vsem Slovencem pa se je zahvalil in čestital ob podatku NIJZ-a, da smo presegli 900.000 cepljenih v Sloveniji, hkrati imamo precepljenih 51% prebivalcev , ki so starejši od 18 let. To so pomembni mejniki, ki jih moramo vztrajno peljati naprej, je še poudaril Poklukar in dejal, da nas le to lahko vodi v jesen z odprto družbo kot si jo vsi želimo.  

Po podatkih NIJZ Ravne imamo v Koroški regiji nad 18 let cepljenih z dvema odmerkoma 49% ljudi, z enim odmerkom pa 54%. Tudi lokalne skupnosti se razlikujejo, najvišja precepljenost je na Ravnah in sicer je z enim odmerkom cepljenih 55% občanov, z dvema pa 60%. Kor je poudarila Neda Hudopisk, predstojnica,je epidemiološka slika na Koroškem stabilna, a virus kroži med nami.

IF