20.07.2021
Olimpijska bakla zaključuje svojo pot v koroških občinah


Slovenska bakla za Olimijado Tokio potuje skozi vse slovenske občine, svojo pot pa ta teden zaključuje po koroških občinah.

V sredo, 21. julija se bo bakla ustavila ob 9. uri v Mislinji, v Slovenj Gradcu ob 11.uri, v Ribnici na Pohorju ob 13. in v Podvelki ob 15. uri. V Slovenj Gradcu jo bodo sprejeli ob 11. uri na Glavnem trgu, uradni nosilci bakle pa bodo tekli z njo po mestnih ulicah. Rok Konečnik iz Športne zveze Slovenj Gradec je povedal, da je potovanje bakle po slovenskih občinah prvič ideja OKS, ki je dobro sprejeta. V Slovenj Gradcu bodo sšpotniki, predstavniki inštitucij, društev itd....z njo pretekli krog v mestu od konja na Glavnem trgu in skozi Meškovo ulico ter nazaj. Na prizorišče jo bo ponesla Kazimir Lužnik.

Olimpijska bakla bo pot nadaljevala naslednji dan, v četrtek, 22. julija ob 9. uri v Radlje ob Dravi, ob 11h bo v Vuzenici, ob 13h na Muti in ob 15h v Dravogradu.

V petek, 23. julija zaključuje svojo pot po Mežiški dolini in sicer bo ob 9. uri na Prevaljah, ob 11. uri v Mežici, ob 13h v Črni na Koroškem, zadnji cilj bakle pa bodo Ravnah na Koroškem  ob 15. uri na mestnem stadionu. Osrednji svečan dogodek bo s športnim in kulturnim programom in z uradnimi nosilci bakle, ki bodo iz vrst vrhunskih športnikov in olimpijcev. Ta dan bo tudi praznik športa in poklon olimpizmu, kar bo obogatilo dogajanje na Ravnah. Ravenčani imajo plavalko olimpijko Janjo Šegelj, ki je potovala v Tokio, zato še posebej zrejo v olimpijske sanje z optimizmom, so zapisali na Ravnah.

Naj spomnimo, da so Slovensko baklo za olimpijske igre v Tokiu izdelali v Skupini SIJ – Slovenski industriji jekla. Kot priklon Ravenčanom in vsem jeklarjem za doprinos k večstoletni tradiciji in vsem športnikom, ki bodo barve Slovenije zastopali na olimpijskih igrah v daljnem Tokiu.  Slovenska bakla je izdelana iz nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

 

IF