19.07.2021
Neurja povzročila škodo po Koroškem, pozno zvečer tudi smrtna žrtev na cesti

Včerajšnje neurje z večjimi nalivi je zajelo tudi Koroško. Meteorna voda je zalivala objekte in ceste. Težave zaradi naraslih voda so imeli prebivalci vseh treh koroških dolin. Zaradi naraščanja Mislinje so v Slovenj Gradcu zvečer zatulile sirene. Alan Matijevič, vodja slovenjegraške izpostave uprave za zaščito in reševanje republike Slovenije, je povedal, da so največ težav imeli v občini Mislinja, kjer materialna škoda znaša, po prvih ocenah okoli 2 milijona evrov. 

V sinočnjem neurju z dežjem je največ škode utrpelo povodje reke Mislinje tudi v Slovenj Gradcu. Prve težave so se na lokacijah v vaških skupnostih Turiška vas, Legen, Šmartno in Pameče pričele nekaj po 19. uri.  

Največ povzročene škode je nastalo v VS Šmartno in Turiška vas, kjer so naplavine drevja skoraj uničile most, deroča reka Mislinja pa je zaradi otežene pretočnosti pod mostom pričela ogrožati stanovanjsko hišo na Brdah. Gasilci PGD Legen so preprečili večjo škodo pri domačiji v Golavabuki, kjer je tudi odneslo del ceste. V Tomaški vasi je reka Mislinja poškodovala objekt kulturne dediščine, Herčevo žago in mlin, v okolici je odneslo most in zalilo nekaj objektov. Veliko posredne škode pa je povzročeno tudi na kmetijskih zemljiščih, saj je razlita voda nanašala naplavine, kar je deloma uničilo pridelek, povzroča pa tudi preglavice kmetom pri obdelovanju teh zemljišč.  

Zaradi nevarnosti je bil v večernih urah sprožen tudi zvočni signal za nevarnost ob naravnih nesrečah, gasilske ekipe pa so bile aktivirane in s posredovanjem preprečile še večjo škodo. 

Danes so si štab Civilne zaščite in občinske strokovne službe s podžupanom dr. Petrom Pungartnikom na terenu ogledali povzročeno razdejanje, poteka pa tudi ocena poplavne škode, preliminarne ugotovitve o obsegu in znesku povzročene škode bodo znane v prihodnjih dneh.

V akcijo omejevanja posledic neurja so se vključila prostovoljna gasilska društva Pameče -Troblje, Legen, Šmartno, Turiška vas, Šmartno. Gasilci PGD Slovenj Gradec so v večernem času posredovali tudi pri dveh težjih prometnih nesrečah, pri nesreči na Vrhah so jih pri tem pomagali tudi gasilci PGD Sele-Vrhe. Sinoči malo čez 22. uro se je namreč  na regionalni cesti Sele Vrhe v Slovenj Gradcu zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, v kateri je umrl 85-letni potnik, so sporočili iz Generalne policijske uprave. 24-letni voznik reševalnega vozila je vozil po regionalni cesti iz smeri Slovenj Gradca proti Kotljam. Ko je pripeljal do nepreglednega desnega ovinka, je izgubil oblast nad vozilom in pričel drseti na nasprotno vozišče, kjer je čelno trčil v osebni avtomobil. V prometni nesreči se je kot sopotnik na posteljnem delu v oskrbovalnem prostoru reševalnega vozila hudo poškodoval 85-letni potnik in zaradi poškodb na kraju nesreče umrl. V oskrbovalnem prostoru reševalnega vozila sta bila tudi 21-letni reševalec in 75-letni potnik, ki sta bila lahko telesno poškodovana. Prav tako je bil lažje poškodovan voznik reševalnega vozila, 26-letni voznik osebnega avtomobila pa huje.