29.04.2021
Zaskrbljujoče razmere v avtomobilski industriji


V avtomobilski industriji, ki na Koroškem zaposluje četrtino delavcev, se razmere zaradi epidemije covid 19 poslabšujejo, zato so znova na udaru delovna mesta.

Potem, ko so lastniki odpovedali proizvodnjo v Adientu Slovenj Gradec do konca leta, okoli 50. tim delavcem, ki so imeli pogodbe za določen čas, jih po koncu aprila ne bodo podaljšali v družbi Dani AFC.

Podjetje, kjer krojijo usnje in tekstil za avtomobilske sedeže, je v italijanski lasti, vzrok za odpuščanja pa je zmanjšanje naročil. Kot so v sporočilu navedli v podjetju Dani AFC, naročila stagnirajo zaradi dobav kitajskih elektronskih čipov v Evropo, zato letos niso dodatno zaposlovali, prav tako pogodb za določen čas niso podaljševali.

Poseben problem delavcev v družbi Dani FC so ženske šivilje, ki so težje zaposljive, prav tako noben sindikat nima reprezentativne vloge v tem podjetju. Članstvo je majhno tudi v Zvezi svobodnih sindikatov. Razmere je pojasnil Jaka Šilak iz območne organizacije ZSSS Podravje in Koroška, ki je poudaril, da jim ni uspelo prepričati delavcev v včlanitev njihovega sindikata, sedaj pa nimajo pristojnosti do lastnikov, da bi se lahko v imenu njih pogajali. Nekaterim njihovim članom pomagajo pri svetovanju, sicer pa šiviljam, ki ostajajo brez dela in na Koroškem nimajo alternative svetujejo zaposlitev v podjetjih, kjer iščejo delovno silo. Šilak je kot zaskrbljujoče razmere izpostavil v avtomobilski industriji, ki krči programe tudi na Koroškem, panoga pa zaposluje četrtino delavcev.

Glede 430 zaposlenih v Adientu, ki v Slovenj Gradcu zapira vrata, pa je Jaka Šilak izrazil zadovoljstvo ZSS s pogajanji o višjih odpravninah, ki so jih uspešno zaključili. Uspelo jim je zagotoviti odpravnine, ki bodo zadovoljive za vse zaposlene, s čimer bodo delavci lahko premostili finančne težave do novih zaposlitev. Na vlado RS pa so poslali apel, da pri obdavčitvi upoštevajo le zakonsko določeno višino odpravnine.

 

IF