60 LET KOROŠKEGA RADIA

Koroški radio je regionalna radijska postaja s statusom posebnega pomena. Uradni datum pričetka oddajanja je 10. junij 1962. Tako naš radio te dni praznuje 60 let delovanja. Radijci smo ponosni na častitljivo radijsko zgodbo in radijski rojstni dan z veseljem praznujemo z našimi poslušalci. Najboljše darilo za nas je to, da je vsak dan z nami kar 30.000 Korošcev in Korošic. Zanje in vse prijatelje radia smo pripravili tudi rojstno dnevno obdarovanje. 60 tortic za 60 radijskih let.

V prazničnem tednu, od 13. do 18. junija, bo karavana mobilnega studia Koroškega radia potovala po koroških občinah. Vsak dan se bomo oglasili z nove lokacije in od 6. do 12. ure oddajali program s terena. Za poslušalce smo pripravili pester praznični program, darila in števila presenečenja. Naš namen je zahvala poslušalcem, ki nas spremljajo že dolga leta in se z njimi in okoljem še tesneje povezati.

Radio včeraj in danes

Lokalni radio je tisti medij, ki novice, dogodke iz naših krajev, odtise iz življenja ljudi, zgodbe iz domačih dvorišč in najlepše melodije prinaša med poslušalce.

Koroški radio svoje poslanstvo neprekinjeno opravlja že 60 let. Prva uradna oddaja takrat še radia Slovenj Gradec je bila 10. junija 1962, septembra 1982 se je radio preimenoval v Koroški radio, šest let kasneje pa je stekel vsakodnevni program. Leta 1995 je bil v zakonu o RTV Slovenija naveden kot člen povezovanja z zamejsko Koroško. Status regionalnega radijskega programa posebnega pomena ima od leta 2004. Štiri leta zatem je sledila lastniška sprememba, radio je kupila družba Infonet media d.d.

V maju 2022 je Koroški radio začel oddajati v DAB+ načinu oddajanja in s tem postal slišen v celotni SV Sloveniji. Želimo si prenoviti studio, s katerim bi se posodobili in v prihodnje lahko delali še boljši program.

V šestih desetletjih so svojo medijsko pot na Koroškem radiu začeli mnogi znani radijski glasovi, ki so se uveljavili tudi v širšem medijskem prostoru, kot na primer Marta Kos, Janja Koren, Matej Praprotnik, Petra Lesjak Tušek, Tomaž Ranc, Rok Tamše, Lojze Kos, Petra Kos Gnamuš, Matjaž Pikalo, Dušan Stojanovič in številni drugi.

Pomen regijskega medija, regijske identitete radia po 60 letih delovanja

Namen Koroškega radia ostaja celovito, aktualno in kakovostno obveščanje prebivalcev Koroške regije, s težiščem na lokalnih informacijah. Radio Slovenj Gradec je prerasel v Koroški radio, se ukoreninil, razvil široko informativno dejavnost in postal "naš", v dobrem in slabem z regijo. Po šestih desetletjih delovanja je postal in ostal osrednji informativni medij na Koroškem, ki ga danes dnevno posluša  dobrih 47 odstotkov prebivalcev v regiji.

Pomembna okoliščina je tudi, da se je z leti število radijskih postaj hitro povečevalo, soočali smo se z močno konkurenco. Zato so bile spremembe v programu nujne, seveda skrbno premišljene. Tako je Koroški radio z leti postal sodobna regionalna radijska postaja, in je ob tem uspel ohraniti svoje osnovno poslanstvo, informativne in kakovostne medijske vsebine imajo pomembno vlogo. Programska usmeritev Koroškega radia ostaja aktualno in objektivno poročanje o dogodkih v koroški regiji in ustvarjanje kakovostnega lokalnega informativnega ter izobraževalnega programa za vse generacije. Tudi v prihodnje želimo prispevati k uresničevanju pravice do obveščenosti prebivalcev 12 občin na tej strani Koroške, naš glas pa seže tudi med zamejce.

Pomemben zaščitni znak naših valov pa je že desetletja dobra glasba.

Radio ljudje poslušajo predvsem zaradi glasbe, zabave, prepoznavnih voditeljev, dobrih oddaj, lokalnih novic in kratkih informacij. Ker se veliko posluša v avtu so pomembne tudi prometne informacije, radarji, vreme …

Sofinanciranje medijskih vsebin je nujno za nadaljnji obstoj programov posebnega pomena. Za v prihodnje bi si želeli sistemsko financiranje, ki bi nam omogočilo zaposlovanje novinarjev in bolj stabilno poslovanje, saj bi zagotovilo zadosti denarja za pripravo informativnih in drugih lokalnih vsebin, da financiranje le-teh ne bo odvisno od gospodarske moči lokalnega okolja in tekme za oglaševalski denar. Negotovost ob sedanji obliki financiranja, ne zagotavlja oziroma celo zavira kreativnost vseh deležnikov pri ustvarjanju tovrstnega programa.

Prav tako še upamo na spremembe medijske zakonodaje … Pri postavljanju le te, je potrebno jasno opredeliti pomen lokalnih in regionalnih medijev v prihodnje, ti morajo biti prepoznani kot dopolnitev javnega servisa na lokalni in regionalni ravni, zagotoviti jim je treba stabilni vir financiranja, da bodo lahko pripravljali program, namenjen lokalnemu prebivalstvu in zaposlovali novinarje.

Praznovanje 60-letnice Koroškega radia bo potekalo po vsej Koroški. Želimo si praznovati z našimi zvestimi poslušalci, zato smo se odločili, da bo v prazničnem tednu, od 13. do 18. junija, karavana mobilnega studia Koroškega radia potovala po koroških občinah. Vsak dan se bomo oglasili z nove lokacije in od 6. do 12. ure oddajali program s terena. Za poslušalce smo pripravili pester praznični program, med poslušalce bomo razdelili 60 tortic in številna druga presenečenja. Naš namen je zahvala poslušalcem, ljudem, ki nas spremljajo že dolga leta in se z njimi in okoljem še tesneje povezati.

Še naprej si obetamo veliko radijskega druženja  v ritmu Koroške!

 

Ekipa koroškega radia

z direktorico in odgovorno urednico Andrejo Ogriz