Priprava koroške jedi mežerli v registru nesnovne kulturne dediščine
Koroška jed mežerli, povezana s kolinami , je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine. Pobudo za vpis je dala gostilna Murko iz Slovenj Gradca, Cvetka Murko Hajtnik:
/Portals/0/cvetka mp3.wav?ver=aunkf8cgZ98Xw5OWI9cWBw%3d%3d
Besedilo pa je spisala etnologinja Brigita Rajšter.
Ime jedi je avstrijsko-bavarskega izvora. Na Avstrijskem Koroškem se njena različica imenuje »maiserl«,
Leta 2010 je bil mežerli upodobljen na slovenski znamki v vrednosti 0,49 evra (serija Z žlico po Sloveniji). Fotografijo je posnel Tomo Jeseničnik, znamko pa je oblikoval Edi Berk. Priprava mežerlija je torej od konca oktobra 2024 vpisana v slovenski Register nesnovne kulturne dediščine.