14.01.2021
S 1. januarjem se je podražil vrtec v Slovenj Gradcu

 

Med novimi postavkami v proračunu Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2021 so tudi 3 koristne mladim. Med njimi bosta dve s področja otroškega varstva razbremenili starše, katerih stroški določenih tečajev za otroke bodo plačani delno ali v celoti z občinskim denarjem. Župan Tilen Klugler pojasnjuje, da bo mestna občina v celoti pokrivala strošek plavalnih tečajev v vrtcih in sofinacirala smučaske tečaje v vrtcih.

Na župana Mestne občine Slovenj Gradec se je obrnilo nekaj staršev v zvezi s podražitvijo vrtca s 1. januarjem 2021 in s pobudo, da bi se mladim družinam, ki rešujejo svoj stanovanjski problem, omogočila posebna olajšava pri plačilu vrtca.

Lani poleti je Vlada RS v vrtcih sprostila izplačevanje redne delovne uspešnosti, kar je povečalo stroške plač in vplivalo tudi na dvig cene za starše, saj so v plačilu zajeti vsi stroški dela, materiala in storitev, kot so funkcionalni stroški objektov in osnovne dejavnosti ter drugi namenski stroški in stroški prehrane otrok v vrtcu. Župan Klugler ob tem podrobneje pojasnjuje, da podražitev cene varstva v vrtcu pač narekuje državna zakonodaja: »To povišico smo razdelili med 3 deležnike, to je med starše, občino in ustrezno ministrstvo. Gre za dober odstotek povišice na položnici pri starših.«

Za starše, ki poleg vrtca plačujejo še visoke stroške najema stanovanja ali druge stroške za rešitev stanovanjskega problema, poskušajo z vsemi dodatnimi nadstandardnimi programi, ki jih financirajo ali sofinancirajo in ne sodijo v ceno programa vrtca, pomagati vsem staršem enako. Torej tako tistim, ki živijo v najemniških stanovanjih in stanovanjskega kredita ne morejo dobiti, kot tudi tistim, ki so stanovanjski problem rešili z najemom posojila, so zapisali na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec. Občina ima v vrtcih tudi ugodno olajšavo za poletne odsotnosti otrok ali če je otrok odsoten zaradi bolezni.