01.12.2020
Karitas Prevalje z akcijami pomaga v decembru


V adventnem času mnogi odpirajo srca in v svojih okoljih pomagajo pomoči potrebnim. Stiske so se tudi zaradi epidemije z novim koronavirusom v družinah poglobile, druge pa nepričakovano ujele v težje razmere. Nevladne humanitarne organizacije vse leto uresničujejo svoje programe pomoči z delitvijo sredstev in prehranskih paketov, v decembru pa pričarajo tudi nekaj prazničnega vzdušja tako za otroke kot odrasle.

Župnijska Karitas Prevalje vsako leto v decembru izvede dve akciji, Družina pomaga družini in Podajmo roko starejšim. Kot pravi Terezija Vivod, predsednica Karitas Prevalje, se nanje iz leta v leto bolj odzivajo občani, pomaga tudi občina Prevalje, prejemnikov pomoči pa je vsako leto več. Pri tem je povedala, da so lani pomagali 18. družinam in 30. starejšim. Izrazila je upanje, da bi tudi letos bilo tako, saj se ne da povedati, kakšni občutki so, ko lahko osrečiš nekoga, ki je v stiski, je poudarila. Tudi letos že imajo 7 družin in 8 starejših, pozivajo pa, da jim sporočajo stiske iz svojega okolja, pa tudi da družine ali starejši sami opozorijo nanjo. Kot pravi Terezija Vivod, se je potrebno samo ozreti okoli sebe, prav tako se stiske nihče ne sme sramovati. Pri akcijah jim pomaga tudi občina Prevalje, ki sredstva namestio za ognjemet nameni pomoči družinam. 

Težave, ki tarejo družine, so brezposelnost, bolezen in psihične stiske. Karitas pomaga predvsem s hrano, osebnimi predmeti in občasno s plačili položnic. Pomagajo tudi s pravno pomočjo. Starejši so velikokrat osamljeni, s tem, ko jih obiskujejo na domu in jim pomagajo, jim tudi omogočajo, da čim dlje lahko ostanejo v svojem domačem okolju.

IF