01.12.2020
Pet koroških podjetij med prejemniki nagrad GZS

Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 11 zlatih, 24 srebrnih, 5 bronastih priznanj, 2 posebni priznanje za mlado podjetje, 1 posebno priznanje za inovacijski izziv – povezovanje kulturno kreativnih industrij in gospodarstva. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Dogodek je letos v celoti potekal v virtualnem okolju.

Med najboljšimi inovacijami je bilo tudi pet koroških podjetij, in sicer dve prihajate iz družbe SIJ Ravne na Koroškem - Ravne Systems in Sij Metal Ravn ter iz podjetij  Extera, Bijol in Evegreen.

»Skoraj tretjina inovacij letos prihaja iz mikro in malih podjetij, od tega 5 s strani mladih inovativnih startupov,« je ob priložnosti slavnostne podelitve povedal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Predvsem pri mlajših inovatorjih je opaziti velik poudarek na inovacijah, ki temeljijo na poenostavitvi že obstoječih podobnih rešitev, kar izhaja iz sodobnih pristopov inoviranja na osnovi uporabniške izkušnje. Takšni pristopi so po besedah predsednika GZS zelo dobrodošli tudi v marsikateri veliki korporaciji, priložnosti za razvoj pa so gotovo v inoviranju poslovnih modelov in storitvizaciji (servitisation), saj smo še vedno zelo, verjetno preveč, usmerjeni v inoviranje izdelkov. »Ravno zato bomo morali v prihodnjem obdobju veliko pozornost posvetiti ozaveščanju in učenju o različnih vrstah inovacij ter predvsem inoviranju poslovnih modelov,« je izpostavil in dodal, da tu vidi pomembno vlogo Gospodarske zbornice Slovenije ter naših partnerjev MGRT in SPIRIT Slovenija. Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2020 je to inovacija podjetja Kronoterm,  Adapt – tiha, prilagodljiva, pametna, učinkovita in prijazna toplotna črpalka.

Letošnje leto je zaznamoval izbruh in širjenje koronavirusa SARS-CoV-19. V prvem valu epidemije se je odvijala velika mobilizacija slovenskega gospodarstva, zdravstva in razvojnih institucij, ki se je manifestirala skozi proces razvoja prototipov slovenskega respiratorja. V procesu je sodelovalo več kot 170 slovenskih gospodarskih subjektov, razvojno-raziskovalnih institucij, institucij zdravstva in posameznikov, združenih v iniciativi Slovenski respirator. Štiri skupine so danes prejele posebno priznanje GZS za izjemno razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva, znanosti in zdravstva pri razvoju prototipov slovenskega respiratorja.