22.10.2020
V naši regiji o mladih in Covid 19

 

Že od marca se svet vrti zgolj in samo okoli korona virusa. Sedmi mesec teče, ko se nahajamo v obdobju negotovosti. Nad dogajanjem so zaskrbljeni  vsi, tako stari kot mladi, vsak izmed nas  stanje občuti povsem na drugačen svojstven način. Najbolj ranljivi izmed vseh pa so otroci in mladostniki, mnogi trenutno dogajanje doživljajo s tesnobo in zaskrbljenostjo,  kar pa je, kot pravijo strokovnjaki povsem normalen odziv na situacijo.

O tem, kako otroci in mladostniki doživljajo današnji čas, kakšne so njihove zgodbe, kašna psihična in fizična stabilnost in kakšne posledice bodo po tem času nosile generacije naših otrok, je bila tematika tedenske oddaje V naši regiji, kjer so sodelovali ravnateljica druge Osnovne Šole Slovenj Gradec, Nada Duler, ravnateljica Srednje Šole Ravne na Koroškem, Ivanka Stopar, psihologinja iz Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, Anka Pori in predavatelj na Fakulteti za šport dr. Gregor Starc.

Povod za oddajo je bila analiza strokovnjakov s Fakultete za šport, ki je pokazala, da že lahko govorimo o generaciji otrok in mladostnikov, ki bo imela hude zdravstvene težave v prihodnje. Splošna gibalna učinkovitost je pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov, delež otrok z debelostjo pa se je povečal za več kot 20 odstotkov. Da so rezultati izredno skrb vzbujajoči, poudarja tudi eden izmed avtorjev omenjene analize dr. Gregor Starc, ki pravi, da se je v zadnjem letu pokazal največji manko pri aerobni vzdržljivosti otrok, ki je padla enormno, zelo prizadeta pa je tudi koordinacija otrok.

Kako otroci in mladostniki dojemajo ta čas pa je pojasnjevala psihologinja iz Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, Anka Pori, ki pravi, da otroci ta čas dojemajo, kot jim ga odslikavajo starejši. Če so prestrašeni starejši, bodo prestrašeni tudi otroci. Na mladostnike pa poleg staršev vpliva tudi širše okolje. Porijeva je še opozorila, da je strah eno močnejših čustev, ki pa je zelo nalezljiv. Oddaja je shranjena tudi na spletni strani Koroškega radia.