21.10.2020
Nova stalna postavitev Sijaj jekla ob 400 obletnici jeklarstva v Mežiški dolini

 

Leta 1620 se je v Črni na Koroškem uradno začela zgodovina jeklarstva v dolini reke Meže. 400 let kasneje  v Štauhariji nekdanje Železarne Ravne pripravljajo novo stalno razstavo »Sijaj jekla – 400 let jeklarstva v Mežiški dolini«, ki jo bo spremljal tudi tematski filatelistični sklop.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne v Štauhariji pripravlja novo stalno postavitev s podnaslovom »Napredek, krožno gospodarstvo, posluh za okolje«, ki dopolnjuje stalno postavitev »Mati Fabrika – Železarna Ravne«.  Nova bo razdeljena na 3 vsebinske sklope, prvi predstavlja zgodovinski oris razvoja jeklarske industrije v dolini reke Meže, drugi kaže razvoj jeklarstva na Slovenskem. Dr. Karla Oder je pojasnila, da je 3 del razstave posvečen predstavitvi Slovenske industrije jekla, slednja je podarila izdelke za razstavo, ki prikazujejo sodobnejši del. Pokazani bodo tudi starejši predmeti, ki jih je podaril SIJ Metal Ravne, še prej pa Železarna Ravne.

400 let jeklarstva v Mežiški dolini obeležuje tudi Koroško filatelistično društvo, in sicer z novim filatelističnim sklopom. Danes je na pošti 2390 Ravne na Koroškem, poleg rednih žigov, v uporabi tudi priložnostni poštni žig, izdana je še priložnostna pisemska ovojnica. Oboje je oblikoval arhitekt Borut Bončina, ki pravi, da je za osnovo odtisa na ovojnici vzel fotografiji Toma Jeseničnika, ki prikazujeta izliv železa v različnih delovnih procesih v železarni.

Zaradi nastalih razmer odprtja razstave v Štauhariji ne bo.