21.10.2020
Iz slovenjgraškega doma starejših 15 asimptomatskih okuženih stanovalcev začasno premestili v Bolnišnico Topolšica


V Koroškem domu starejših enoti Slovenj Gradec so v sredo po  44 testiranjih stanovalcev, odkrili še 17 novih pozitivnih. S še dodatnimi testiranji pa bodo dobili podatke o okužbah Covid 19 za vse stanovalce in zaposlene. Po zadnjih podatkij je skupaj okuženih 38 stanovalcev in 3 zaposleni. V četrtek bodo znani podatki o stanju okužb v celotnem domu. Kot je povedala vodja doma Marijana Kamnik, so vsi okuženi stanovalci asimptomatski, vsi stanovalci pa se dobro počutijo.

Zaradi večjega števila pozitivnih stanovalce so v dogovoru s koordinatorjem za Koroško, dr. Davorinom Benkom v sredo za nekaj dni 15 stanovalcev premestili v Bolnišnico Topolšica. To pa zato, da bodo lažje vzpostavili cone in da se zaposleni vsaj malce sprostijo, je pojasnila vodja doma Kamnikova.

Bolnišnica Topolšica ima od petka urejen negovalni oddelek za osebe iz domov starejših s potrjeno okužbo na novi koronavirus, ki ne kažejo simptomov bolezni. Če se jim stanje poslabša, pa jih premestijo v ustanove, kjer zdravijo bolnike z akutno boleznijo covid-19. Na negovalnem oddelku je 30 postelj, potem, ko so v slovenjgraškem domu v sredo potrdili še 17 okužb s Covid 19, je s 15 stanovalci slovenjgraškega doma sedaj zasedenih 23 postelj.

Direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli je za STA povedal, da razmere za zdaj obvladujejo z lastnim kadrom in poskušajo redni program izvajati v okviru okrnjenih možnosti. O tem, ko so pred kratkim omenjali možnosti, da bi Bolnišnico Topolšica v celoti preuredili v bolnišnico za bolnike s covidom, pa ni novih informacij.

 

IF