16.10.2020
Z ukrepi znova prizadete storitvene dejavnosti


V rdečih regijah bodo od sobote dalje zaprti gostinski lokali in fitnes centri, v frizerskih in kozmetičnih salonih pa je lahko največ ena stranka.

Čeprav v rdeči Koroški regiji, ki z odlokom uveljavlja ukrepe tudi če posamezne občine v regiji nimajo večjega števila okužb, so znova prizadete storitvene dejavnosti, Za naš radio je ukrep zaprtja gostinskih lokalov komentiral Tadej Kuzmič, prokurist podjetja Partner in lastnik lokala Gold Pup Radlje, občine, ki ima malo število okužb: Ukrep zaprtja lokalov niso pričakovali, pravi, so pa pričakovali ukrepe po Upravnih enotah, kjer je večje število okužb. Pozitivno pa izpostavlja ponovno odprtje v primeru, če se bo število okužb, kar je pričakovati zaradi ukrepov, zmanjšalo. Kuzmič je še opozoril na izginjanje druženja, kar pa je v času kroženja virusa razumljivo. Gold Pup, ki je prepoznaven po dobri hrani, bo po izkušnjah spomladi, hrano dostavljal na dom tudi sedaj, saj ljudje to pričakujejo. 

Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije , ki jim je vlada z odlokom prepovedala ali omejila delo, od države zahtevajo, da jim v celoti pokrije nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in vse fiksne stroške, vključno z najemninami. Prav tako želijo, da se jim v tem času zamrzne odplačevanje bančnih kreditov in lizingov. V državnem zboru sprejeti 5. protikoronski paket pa vendarle za omilitev gospodarske škode ohranja nekatere ukrepe iz 4. protikoronskega zakona in dodaja nove. Država bo še najmanj do konca leta subvencionirala čakanje na delo na domu ter nadomestila plač za delavce v karanteni. Novost je povračilo plače tudi za tiste, ki ne prihajajo na delo, ker je bila karantena odrejena otroku. Samozaposlenim bo zakon spet ponudil mesečni temeljni dohodek, vlada pa bo podaljšala veljavnost turističnih bonov. Več ukrepov je namenjenih izboljšanju razmer v zdravstvu in socialnovarstvenih zavodih. Država jim bo financirala nabavo zaščitne in druge opreme ter krila izpad prihodkov zaradi neizvajanja programov oz. nezasedenih zmogljivosti. Tam zaposleni bodo dobili nove dodatke k plači.

IF