01.09.2020
Poteka državna raziskava Odkrijmo sladkorno

Sladkorna bolezen je še vedno med najpomembnejšimi razlogi za hude zdravstvene težave. Previsok krvni sladkor poškoduje drobne in večje žile, ki prehranjujejo organe. Z zdravljenjem sladkorne bolezni lahko zmanjšamo pojav slepote, končne odpovedi ledvic, amputacij, možganske kapi in srčnega infarkta, ki sodijo med kronične zaplete bolezni. Najpogostejša oblika je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima 90 odstotkov bolnikov. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, tekom let, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen.

V teh dneh je, ali pa še bo, 1877 naslovnikov iz različnih delov Slovenije, med njimi 97 iz koroške regije prejelo vabilo k sodelovanju v raziskavi »Odkrijmo sladkorno« . Gre za izbor iz populacije, ki je lani sodelovala v raziskavi o življenjskem slogu. Na nacionalnem inštittutu za javno zdravje prosijo prejemnike, da sodelujejo. Izsledki bodo pomagali zdravnikom in raziskovalcem oceniti, kolikšen del populacije je obremenjen z boleznijo, individualno bodo posameznikom po potrebi naredili dodatne teste oziroma predlagali terapijo. O podrobnostih se bomo v četrkovi oddaji V naši regiji pogovarjali z nosilko raziskave, dr. Jelko Zaletel.

Pa še to . Praksa v zadnjih mesecih kaže, da jo pri okužbi s kovidom 19 najslabše odnesejo prav hujši sladkorni bolniki.